Gemeente Oisterwijk: Onthulling wandelroute over de puinpaden uit de..


27 oktober 2015

Op maandag 26 oktober, precies 71 jaar na de bevrijding van Oisterwijk, onthulde wethouder Ina Batenburg de wandelroute over de `puinpaden' van de 2e wereldoorlog.

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Het centrum van Rotterdam werd hierdoor volledig verwoest. Het puin van de stad werd in de jaren van de bezetting gebruikt als bouwmateriaal. Zo kwam ook een lading puin in Oisterwijk terecht. In de Oisterwijkse bossen
bouwden de Duitse bezetters in 1943 een munitiedepot. Omdat de vrachtwagens wegzakten op de bospaden, werden de paden verhard met puin afkomstig uit Rotterdam.

Als stenen konden spreken

De verhalen over het puin uit Rotterdam en het munitiedepot in Oisterwijk inspireerde Bob Keasberry tot het samenstellen van een boek met als titel `Als stenen konden spreken'.
Deze stenen liggen 72 jaar later nog in Oisterwijk en vormen een wandelpad rondom het Goorven.
Dit wandelpad is gemarkeerd met informatiezuilen. Zodat de gebeurtenissen uit de 2e wereldoorlog bij huidige en toekomstige generaties in herinnering blijven.

De informatiezuilen zijn een initiatief van Heemkundekring de Kleine Meijerij en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oisterwijk en Natuurmonumenten.

Route

Wilt u zelf de route bewandelen? Klik dan hier (PDF, 225 kb) voor een plattegrond met daarop de route en locatie van de informatiezuilen. Ook leest u hier een korte beschrijving van de historie achter deze route.