College Alkmaar stemt in met tijdelijke opvang asielzoekers - Gemeen..


Extra randvoorwaarden na gemeenteraadsvergadering

27 OKTOBER 2015, ALKMAAR

Samenvatting

Na geconstateerd te hebben dat er in de gemeenteraad breed draagvlak bestaat voor de tijdelijke opvang van asielzoekers in Alkmaar heeft het college van B&W vandaag ingestemd met de komst van maximaal 600 asielzoekers in het voormalig belastingkantoor. Daar worden naar aanleiding van de
inbreng van de raad en ter vergroting van het draagvlak extra randvoorwaarden aan gesteld, vooral op het punt van spreiding van opvang in de regio rond Alkmaar en Noord-Holland Noord.

Het college van B&W is van mening dat op dit moment nog niet voldoende is voldaan aan de voorwaarde van regionale spreiding van de opvang van asielzoekers. Daarom wordt de in gebruik neming van een etage van de tijdelijke opvang in het voormalig belastingkantoor (ca 90 plaatsen) verbonden aan
de volgende voorwaarden:

- Concrete medewerking van het COA en een andere gemeente om een kleinschalige lokale voorziening, als dependance van de tijdelijke opvang in Alkmaar, in een van de gemeenten in de regio Alkmaar (uitgezonderd Heerhugowaard) in te richten.
- In gebruik neming van het volledige gebouw in Alkmaar als dat dan nog nodig blijkt.

Andere voorwaarden die het college stelt aan de opvang van 600 asielzoekers in het voormalig belastingkantoor zijn:

- Dagbesteding
Het COA garandeert voor de bewoners van de tijdelijke opvang een zinvolle dagbesteding.

- Inzet lokale (regionale) aannemers in werkzaamheden COA
Onze voorwaarde is dat werkzaamheden als verbouwing, onderhoud, schoonmaak, afvalinzameling, catering, etc. zo veel mogelijk worden aanbesteed bij lokale en regionale ondernemers.
- Veiligheid (schoon, heel en veilig)
Als onderdeel van de bestuursovereenkomst met het COA wordt een veiligheidsplan opgenomen.
- Beeindiging noodopvang in de sporthal van het AZC in de Hoef
Als de voorziening in het voormalige belastingkantoor gerealiseerd is, wordt de uitbreiding van de noodopvang in de sporthal van het AZC binnen 3 maanden beeindigd.

Daarnaast hanteert het college als maximum aantal asielzoekers in opvangvoorzieningen in de gemeente Alkmaar de norm 1% van de bevolking. Het maximum is na dit besluit bereikt en het college zal in deze periode geen voorstellen doen om dit maximum te overschrijden.

0 0 0

Contactpersonen

* Default avatar2

Perstelefoon:

(072) 548 95 55