Dekker niet tevreden over transparantie onderwijs

Gegevens over scholen in het primair en voortgezet onderwijs moeten beter inzichtelijk worden voor ouders en leerlingen. Dit helpt hen bij het kiezen van de juiste school en bovendien wordt de kwaliteit van scholen beter zichtbaar. Dit schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker vindt transparantie in het onderwijs belangrijk en is nog niet tevreden over de stand van zaken. De staatssecretaris heeft een quick scan laten uitvoeren onder ouders waaruit blijkt dat te veel informatie moeilijk vindbaar is, gebrekkig gepresenteerd of weinig relevant is. "Zo geeft 93 procent van de vaders en moeders aan dat zij het belangrijk vinden dat er goede, vergelijkbare informatie over de kwaliteit van scholen beschikbaar is." Dekker vindt dat de informatie die nodig is om een weloverwogen keuze te maken voor een school vaak nog ontbreekt. "Het onderwijs moet transparant zijn naar ouders en leerlingen zodat zij eenvoudig alle informatie kunnen vinden om een school te kiezen die bij ze past."

Een van de verbeteringen is de aanpassing van de website scholenopdekaart.nl. Dat moet het platform worden waar scholen kunnen worden vergeleken. Veel scholen hebben hun profiel op deze website nog niet compleet.

Volgens Dekker zal de kwaliteit van het onderwijs toenemen als scholen open zijn over de keuzes die ze maken. "Leraren en directeuren worden zo uitgedaagd om goed te motiveren waarom ze iets doen. Als je daar samen over nadenkt, dan ben je als school permanent bezig met het verbeteren van je onderwijs." Toegankelijke informatie is ook belangrijk om inzicht te krijgen in de financiele keuzes die scholen maken. Dat betekent onder andere dat jaarverslagen standaard openbaar moeten worden.

Ook de gegevens waar het ministerie over beschikt, moeten beter toegankelijk worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over meer informatie over schooladviezen, eindtoetsgegevens en het aantal leraren dat gebruik maakt van de Lerarenbeurs. Het doel is dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor onder andere het bouwen van apps voor ouders, leerlingen en scholen.

De komende twee jaar wil de staatssecretaris samen met scholen, ouders en leerlingen ervoor zorgen dat er meer transparantie in het onderwijs is en dat informatie op een laagdrempelige manier beschikbaar komt.