Een dode en tientallen gewonden door storm in Israel

in Israel / door Mike Durand / op 27/10/2015 om 13:16 /

In steden langs de Israelische kust vielen zondag tientallen gewonden en zelfs een dode door een ongewoon zware storm met hevige hagelbuien. Zulk noodweer is ongebruikelijk in deze tijd van het jaar en veel mensen werden erdoor overvallen. In Noord-Israel waren er hagelbuien met stenen zo groot als struisvogeleieren.

Er vielen tientallen gewonden, veel daarvan door ongelukken in de bouw. Een 20-jarige bouwvakker in Pardes Hana kwam om doordat er een muur op hem viel op de bouwplaats waar hij aan het werk was. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek hij overleden. Op andere bouwplaatsen waren veel ongelukken met bouwkranen. De meest in het oog springende was het instorten van een kraan bij een groot bouwproject in Tel Aviv, bij de Azrielli-torens. Niemand raakte hierbij gewond.

IFrame

Bron: Arutz Sheva

Netanya werd zwaar getroffen door de storm. Ook hier viel een bouwkraan om en een beschadigde hoogspanningslijn in de buurt van een kleuterschool deed een groot vuur oplaaien. In Netanya zijn geen gewonden gevallen. In veel andere kuststreken raakten mensen gewond en ontstond overlast door omgewaaide bomen. Zo raakte een 20-jarige vrouw ernstig gewond toen er een boom viel op de bus waar zij in zat. In Herzliya strandden veel auto's door overstromingen.

Beschadigde infrastructuur

Het Israelische energiebedrijf IEC rapporteerde aanzienlijke schade aan het elektriciteitsnet. Werknemers van het elektriciteitsbedrijf zijn met spoed uitgezonden naar gebieden waar de nood het hoogst was, zoals Bnei Brak, Ramat Gan, Tel Aviv, en Holon. Hier zijn spoed herstelwerkzaamheden verricht. De luchthaven Sde Dov in Tel Aviv, die grotendeels gebruikt wordt voor binnenlandse vluchten, is tot nader order gesloten. Ook de luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv was door het slechte weer genoodzaakt om vluchten te annuleren.

De vele auto-ongelukken die de storm veroorzaakte, ontwrichtten het verkeer. Zo werd Route 977 van Kfar Blum naar Tzomet Guma in beide richtingen afgesloten omdat een groot aantal bomen de weg blokkeerden en er hoogspanningsleidingen op de weg terecht waren gekomen. Ook de drukste verkeersader van Israel, de Ayalon-snelweg, werd richting Tel Aviv afgesloten door de ravage die de storm had aangericht.