OCW biedt Onderwijsmonitor aan

De minister en staatssecretaris van Onderwijs, Jet Bussemaker en Sander Dekker, hebben de onderwijsmonitor aan de Tweede Kamer aangeboden. De monitor, die inzicht geeft in de prestaties van het onderwijs, komt later dit najaar volledig beschikbaar. Veel gegevens zijn nu al te raadplegen (zie download).

De wegwijzer biedt belangrijke beleids- en verantwoordingsinformatie over wat er in de diverse sectoren gebeurt om de kwaliteit van onderwijs verder te verbeteren. Doel is om een beter overzicht te geven van de ontwikkelingen in het brede onderwijsstelsel en op die manier de transparantie te bevorderen. "De indicatoren signaleren risico's en kansen in het stelsel, maar geven geen uitputtend beeld van de onderwijskwaliteit per sector", aldus de OCW-bewindslieden.

Zo geeft de monitor, die is ontworpen als een dynamische infographic in de vorm van een schoolgebouw, de resultaten weer op macroniveau van belangrijke kengetallen en indicatoren als `prestaties kernvakken en studiesucces', `schoolloopbaan per sector' of `behaald niveau naar achtergrond'. Ook worden de prestaties van leerlingen vergeleken met het internationale gemiddelde.

Op korte termijn wordt de onderwijsmonitor gepubliceerd op de website Trends in Beeld (www.trendsinbeeldocw.nl).