Van Rijn tekent voor meer samenwerking met China

Nieuwsbericht | 27-10-2015 | 12:34

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en zijn Chinese collega minister Zhi Shuping hebben een overeenkomst getekend voor meer samenwerking tussen beide landen. Dat deed Van Rijn tijdens het Nederlandse staatsbezoek aan China waarin de bewindspersoon de handelsdelegatie Life Sciences en Health leidt.

De overeenkomst gaat over samenwerking tussen de NVWA en haar Chinese counterpart AQSIQ die in China o.a. verantwoordelijk is voor productveiligheid. AQSIQ kan onder deze overeenkomst Chinese speelgoedfabrikanten certificeren op basis van criteria die zijn opgesteld in overleg met China en 11 Europese landen. NVWA en AQSIQ gaan op die manier elkaars informatie over veiligheid van speelgoed erkennen om dubbele controles te voorkomen waarmee het mogelijk wordt om speelgoed eenvoudiger toe te laten. Voor de controle op materialen zijn beide organisaties overeen gekomen om vergelijkbare testprogramma's te gebruiken in Europa en China.

Foto van de ondertekening MOU China

De ondertekening MOU China

Ook tekende Van Rijn een `Memorandum Of Understanding' (MOU) met zijn Chinese collega Bi Jingquan van de China Food and Drug Administration dat verantwoordelijk is voor de toelating en veiligheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dit MOU beoogt meer samenwerking tussen de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) en haar Chinese counterpart. Daarin spreken ze af meer informatie uit te wisselen over wet- en regelgeving op het gebied van medicijnen en medische hulpmiddelen. Dat leidt tot meer transparantie zodat een betere beoordeling van de veiligheid mogelijk is. Ook gaan ze gezamenlijk inspecties uitvoeren.

De overeenkomsten werden getekend in bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en de Chinese President Xi Jinping.