Utrechts Psalter te zien in Museum Catharijneconvent

Utrechts Psalter te zien in Museum Catharijneconvent 27-10-2015

Van 21 oktober t/m 22 november is in Museum Catharijneconvent het Utrechts Psalter te zien. Begin oktober werd bekend dat dit bijzondere middeleeuwse handschrift wordt toegevoegd aan het `Memory of the World Register' van UNESCO. Hiermee behoort het naast het Dagboek van Anne Frank en de Archieven van de VOC tot het belangrijkste erfgoed van Nederland.

Beschrijving

Om dit te vieren is het nieuwe kroonjuweel van de Universiteit Utrecht een maand lang te zien in de eregalerij van het Museum Catharijneconvent. Volgens de website van het museum is het Utrechts Psalter "exclusief en zijn tijd ver vooruit." Het psalmboek uit de vroege Middeleeuwen is bijna 1200 jaar oud. Het werd rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk) en bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geillustreerd. Via Engeland is het uiteindelijk in Utrecht terechtgekomen. In 1716 werd het geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

Het handschrift leest als een stripverhaal, doordat fragmenten van de tekst boven de psalm zijn afgebeeld. De dynamische en schetsmatige stijl van de tekeningen uit het Utrechts Psalter was zeer vernieuwend. De tekeningen doen qua onderwerp soms denken aan het werk van Jeroen Bosch. De stijl en de afbeeldingen werden nog eeuwen lang in Frankrijk en Engeland geimiteerd. Het boek was dus een echte trendsetter.

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht. Voor informatie over de openingstijden en toegangsprijzen van het museum, klik hier.