Gemeenten krijgen extra geld voor jeugdzorg

De Friese gemeenten krijgen eenmalig nog extra geld voor de jeugdzorg. Daarmee willen zij een aantal noodzakelijke innovaties doorvoeren. Een daarvan is wijk- en gebiedsteams meer expertise te bieden op het gebied van jeugd en jongeren. In totaal gaat het om 2,4 miljoen euro.

De innovaties vormen de laatste stap in de overgang van de jeugdzorg van provincie naar gemeenten. In de afgelopen jaren is al flink geinvesteerd in de overdracht. Met vier miljoen euro per jaar (vanaf 2010) heeft de provincie de wachtlijsten weggewerkt en zijn maatregelen getroffen om de overgang soepel te laten verlopen.

De gemeenten constateren echter dat voor een optimale overname van de jeugdzorg nog enkele vernieuwingen noodzakelijk zijn. Een belangrijke ontwikkeling is het versterken van jeugdexpertise in wijk- en gebiedsteams.

Met een tijdelijke uitbreiding van het aantal fte's kunnen medewerkers geschoold worden. Dat zorgt ervoor dat zij beter toegerust zijn op de vragen van jeugd en jongeren. Bovendien: door expertise in de wijk- en gebiedsteams te vergroten, kunnen jongeren daar al geholpen worden en hoeven ze niet doorgestuurd te worden naar jeugdhulpinstanties.