Fryslan zet verder in op verkeersveiligheid

We pakken steeds vaker de auto. Tegelijkertijd stijgt het gebruik van de fiets. Reden voor de provincie Fryslan om ook in 2016 fors in te zetten op verkeersveiligheid. Eerder maakten Provinciale Staten hier al 30 miljoen voor vrij. Alle maatregelen staan in het uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer 2016.

"De feiligens op 'e dyk kinne wy al gau ferbetterje troch lytse oanpassings te dwaan. Sa kinne wy de markearing op 'e dyk oanpasse of obstakels yn de berm ferwiderje. Dat binne fluch en maklik te realisearen oplossings, mar fansels rinne we ek net fuort foar de gruttere knipepunten", benadrukt Poepjes. Zo pakt de provincie de gevaarlijke kruispunten aan in de N359 bij Wommels Noord, Burgwerd en Bolsward Noord. Ook gaat de provincie voor een hoger onderhoudsniveau van de provinciale wegen.

OV voor toeristen

Het plan om een gratis OV-dagkaart voor toeristen aan te bieden wordt verder uitgewerkt. Bij de uitwerking wordt de behoefte onder toeristen gepeild. Hierbij volgt de provincie landelijke onderzoeken, zoals een pilot in Noord-Brabant.

Fiets en e-bike

De verwachting is dat steeds meer mensen gebruik zullen maken van elektrische fietsen.. Naast de aanleg van nieuwe fietspaden is er daarom extra aandacht voor het aanpassen van de bestaande paden voor de e-bike. In samenwerking met de Friese gemeenten en de Fietsersbond stelt de provincie een `actieplan fiets' op. Dit plan moet begin 2016 klaar zijn.

Water

Om de Friese economie te stimuleren wil de provincie het Van Harinxmakanaal aanpassen, zodat ook grotere schepen gebruik kunnen maken van het kanaal. Dit betekent een verbreding en verdieping van de vaarweg. Ook worden bruggen en bochten in de vaarweg aangepast.

Uitvoeringsprogramma 2016

Dit is een greep uit alle wegen- water- en OV-werken in 2016. Het complete uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer is te downloaden via www.fryslan.frl/verkeerenvervoer.