Kabinet wil weer met FNV om tafel

Door de financiele positie van pensioenfonds ABP is het loonakkoord niet uitvoerbaar. Daarin was rekening gehouden met lagere pensioenpremies, maar die gaan waarschijnlijk omhoog. Reden voor het kabinet om opnieuw te overleggen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt uitdrukkelijk om deelname van de FNV.

In het loonakkoord dat deze zomer werd afgesloten, werd een salarisverhoging van 5,05 procent afgesproken en een bedrag van 500 euro. Een deel daarvan werd mogelijk doordat gerekend werd op een flinke premieverlaging bij het ABP. Door de aanhoudend lage rente, waarschuwde het ABP deze maand dat deze premieverlaging onuitvoerbaar is. `Na het afsluiten van het loonakkoord zijn er ontwikkelingen, zoals de aanhoudend lage rente, die nopen tot verder overleg', schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij ziet daarom graag dat de FNV - ook al heeft die het loonakkoord niet getekend - daarbij aanschuift.

Cao-onderhandelingen onder druk

Vanwege de financiele positie zal het pensioenfonds voor onderwijs en overheid in de loop van het voorjaar een extra herstelpremie invoeren, die de ruimte voor een stevige loonsverhoging vermindert. Daardoor staan de cao-onderhandelingen onder druk. Daar waar het Rijk zelf werkgever is (Rijksambtenaren en rechterlijke macht) bestaat de kans dat de overheid zelf de tegenvaller bijpast. Voor de onderwijssector is dat onzeker.

Onderwijsbonden en schoolbesturen, waaronder de AOb, riepen daarom vorige week het kabinet al op om deze tegenvaller te compenseren. Zonder extra geld wordt het uitvoeren van de tweede stap van het loonakkoord namelijk onmogelijk. `Dit lossen we aan de cao-tafel niet op. Dat betekent dat het kabinet de tegenvallers voor de schoolbesturen volledig uit de schatkist moet compenseren', zei AOb-bestuurder Douwe van der Zweep daarover. `Premier Rutte en minister Plasterk moeten hun publiek uitgesproken belofte van de loonsverhoging met 5,05 procent waarmaken.'

Hoger beroep

De uitnodiging voor een gesprek met het kabinet kwam op de dag dat de FNV het hoger beroep verloor over de totstandkoming van het overheidsakkoord. Volgens de rechter is het loonakkoord rechtmatig tot stand gekomen. Desondanks nodigt het kabinet ook de FNV uit voor het vervolggesprek over het loonakkoord en de daar gemaakte beloften. `De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil de komende periode dit overleg met sociale partners voeren, uitdrukkelijk ook met de FNV aan tafel.'