Friese gemeenten werken aan extra noodopvang op Friese schaal

De Friese gemeenten spannen zich in om te zorgen voor extra noodopvang voor vluchtelingen. Dat willen ze doen op verschillende locaties in de provincie. Een opvanglocatie voor een hele grote groep wijzen de gemeenten af. Dat hebben de gemeenten aan Commissaris van de Koning John Jorritsma gemeld.

De heer Jorritsma heeft deze conclusies vanmiddag bekendgemaakt, samen met burgemeester Tjeerd van der Zwan, voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten. De Commissaris waardeert de inzet die de gemeenten tot nu toe hebben laten zien en is vol vertrouwen dat ze ook de komende tijd hun verantwoordelijkheid blijven nemen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had eerder deze maand aan alle Commissarissen gevraagd of er in hun provincie noodopvanglocaties te vinden zijn. Bij noodopvang gaat het om locaties waar vluchtelingen zonder verblijfsvergunning voor een langere periode kunnen blijven. De heer Jorritsma heeft gesproken met alle Friese burgemeesters, de Veiligheidsregio en de Vereniging van Friese Gemeenten.

Een lijst met concrete locaties is niet opgesteld. Deze lijst vormt zich zodra er weer een locatie geschikt bevonden is. Daardoor is ook nog niet aan te geven hoe groot de totale noodopvang voor vluchtelingen in Fryslan zal zijn.

Gemeenten zorgen er met behulp van de Veiligheidsregio voor dat er noodlocaties bij komen. Die rol hadden ze al en die blijven ze houden, want volgens de heer Jorritsma is er met betrekking tot de noodopvang algehele tevredenheid over de inzet van de Friese gemeenten en de Veiligheidsregio.

De tevredenheid geldt ook voor hoe de gemeenten ruimte bieden aan de andere onderdelen uit de asielketen, zoals de kortdurende crisisnoodopvang, de asielzoekerscentra en de huisvesting van statushouders. Ook op die weg blijven de gemeenten en de Veiligheidsregio verder gaan.

De heer Jorritsma heeft zijn conclusies vanmiddag gedeeld met de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.