Asscher spreekt met Turken, Koerden en Alevieten over spanningen

Minister Asscher sprak vanmiddag op het ministerie van SZW met verschillende organisaties uit de Turks-Nederlandse, Koerdische en Alevitische gemeenschappen in ons land. Afgesproken is dat deze organisaties hun achterban oproepen om beheerst om te gaan met meningsverschillen en spanningen. Ook blijven ze lokaal met elkaar in gesprek om bedreigingen, vernielingen en andere escalaties te voorkomen.

De minister vroeg de vertegenwoordigers van de gemeenschappen, die aangaven dat de spanningen zowel op straat als op social media toenemen, incidenten te melden bij zijn ministerie. Asscher zei ook lokale initiatieven die de spanningen verminderen, te willen ondersteunen.

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken dat de organisaties en de minister regelmatig bij elkaar blijven komen om naast maatschappelijke spanningen ook zaken als discriminatie en de positie van migrantenjongeren op de arbeidsmarkt te bespreken.

De volgende organisaties waren aanwezig bij de bijeenkomst van vanmiddag:

* Federatie Koerden Nederland

* Hakder

* Inspraakorgaan Turken

* Platform INS

* Hogiaf

* Platform Koerden Nederland

* Stichting Islamitisch Centrum Nederland

* Turkse arbeidersvereniging HTIB

* Vluchtelingen-Organisaties Nederland

Milli Goerues en Diyanet gingen niet in op de uitnodiging van minister Asscher.

Aanleiding voor het overleg van vandaag zijn incidenten in ons land tussen Turkse, Koerdische en Alevietische Nederlanders, vaak als gevolg van ontwikkelingen in Turkije. Recent vonden in Rotterdam en Amsterdam al gesprekken plaats tussen Turkse en Koerdische organisaties op initiatief van burgemeesters Aboutaleb en Van der Laan. Ook minister Asscher sprak afgelopen december al met vertegenwoordigers van de gemeenschappen.