Parkeren in de voortuin - hoe zit het precies?


Sommige inwoners parkeren hun auto, caravan of aanhanger in de voortuin. Dat is in lang niet alle gevallen toegestaan. In dit artikel leggen wij uit hoe het precies zit met parkeren in de voortuin.

De gemeenteraad heeft voor het hele gebied van de gemeente bestemmingsplannen vastgesteld. In een bestemmingsplan staat onder meer waarvoor een perceel mag worden gebruikt. Dit kan per gebied verschillend zijn. Het hangt ook af of u een koop- of huurwoning heeft.

Koopwoningen

In de bestemmingsplannen voor de verschillende kernen is nu geregeld dat parkeren in de voortuin bij woningen onder voorwaarden is toegestaan. Voordat u de auto in de voortuin parkeert, is wel een aantal voorwaarden van toepassing. Voor het realiseren van een uitweg leest u in het kader meer.

Huurwoningen

Kleurrijk Wonen (KW) heeft in de Algemene Huurvoorwaarden opgenomen dat het parkeren in voortuinen bij haar huurwoningen is verboden, tenzij het huishoudelijk reglement anders vermeldt. U moet altijd contact opnemen met KW, als u toch in de voortuin wilt parkeren. Huurt u van een andere
partij, dan heeft u daarvan toestemming nodig.

Met vragen over het realiseren van een uitweg kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Zaken via (0345) 63 40 00 of info@lingewaal.nl.

Uitweg bij uw woning

Wanneer u een uitweg bij uw woning wilt, dan meldt u dit schriftelijk bij de gemeente. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. De gemeente staat een uitweg niet toe als dat bijvoorbeeld ten koste van de verkeersveiligheid gaat of als hierdoor een openbare parkeerplaats verdwijnt. Voor het
realiseren van een uitweg bij een huurwoning hebt u ook schriftelijke toestemming van de huiseigenaar nodig. Zonder die toestemming mag u geen uitweg aanleggen.

Melden

De brief waarmee u meldt dat u een uitweg wilt realiseren, richt u aan het college van burgemeester en wethouders. Bij deze brief doet u een tekening van de huidige en van de gewenste situatie. Voor huurwoningen stuurt u ook de schriftelijke toestemming van de huiseigenaar mee. Voor de melding
bent u geen leges verschuldigd.