Auto's mogen straks op A2 130 kilometer p/u


28 oktober 2015, 07:13

Automobilisten mogen straks overal op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 130 kilometer per uur rijden. Dit heeft de regeringscoalitie afgesproken naar aanleiding van een voorstel van de VVD. Zo moet er eindelijk een einde komen aan de wirwar van snelheidslimieten.

Nu gelden op het traject nog uiteenlopende maximumsnelheden. Op het eerste stuk, vanaf Amsterdam gezien, mag 100 kilometer per uur worden gereden. Van Vinkeveen tot Maarssen mag in de avond en de nacht het gaspedaal worden ingedrukt tot 130 kilometer per uur, maar daarna geldt de limiet van
100 weer tot Utrecht.

De snelheidsbeperkingen hebben te maken met verkeersveiligheid, de natuur en de luchtkwaliteit. De huidige situatie zorgt echter voor grote verwarring bij automobilisten en heel veel torenhoge boetes. Onlangs bleek dat de trajectcontroles op de A2 afgelopen jaar voor bijna een derde van alle
snelheidsboetes zorgden, goed voor zo'n 48 miljoen euro. In totaal werden bijna 1 miljoen boetes geincasseerd. Daarom wil de VVD nu, met steun van coalitiepartner PvdA, bij de begrotingsbespreking van Infrastructuur en Milieu een einde maken aan deze grote ergernis voor iedere automobilist.

Het is eerst de bedoeling dat de snelheden tussen Amsterdam en Utrecht 's avonds en 's nachts overal naar 130 gaan. Zodra het juridisch mogelijk is, zal 'zo snel mogelijk' daarna ook overdag de limiet worden verhoogd.

Foto: (c) VID