Burgemeester praat gemeenteraad bij over zorg vluchtelingen


28-10-2015 Afgelopen maandagavond heeft burgemeester Van der Riet de gemeenteraad bijgepraat over de zorg in de regio Noord-Holland Noord rondom de opvang van vluchtelingen.

Burgemeester praat raad bij

Tijdens de vergadering over de begroting 2016, heeft de burgemeester in zijn opening de raad bijgepraat over de laatste stand van zaken in de regio.

Vluchtelingen in de regio

De afgelopen week kwamen zo'n 2000 vluchtelingen naar Nederland. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt varieert nog van week tot week. Het dossier is complex en heeft politieke druk. Er is vaak, soms dagelijks, sprake van nieuwe informatie op dit dossier. In de regio Westfriesland
zijn wij sinds 17 september ook geconfronteerd met de zorg rondom de opvang van vluchtelingen. Veelal komen zij uit Syrie.

SED-gemeenten in overleg

Er is op dinsdag 27 oktober een bijeenkomst geweest waarin is gesproken over onder meer de laatste stand van zaken rondom de contacten met het COA (Centrum voor opvang asielzoekers). Om goed met de buurgemeenten te kunnen afstemmen is er structureel wekelijks overleg over de laatste stand van
zaken en is er een werkgroep opgericht. In deze werkgroep zijn ook diverse vakafdelingen betrokken. Het is van belang om ook binnen de SED-gemeenten bestuurlijk af te blijven stemmen en samen op te trekken.

Nadenken over vormen van opvang

In september heeft het COA (Centrum voor opvang van asielzoekers) gevraagd of de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord willen nadenken over een aantal mogelijke opvangvormen. Hieronder volgt een stand van zaken per opvangvorm.

Vormen van opvang:

* Reguliere opvang voor statushouders versnellen
* Acute crisisopvang voor 72 uur
* Verlengde crisisopvang
* Noodopvang voor 6-12 maanden (300 tot 600 plekken)
* GZZA (Gemeentelijk ZelfZorgArrangement) regeling (max. 6 maanden)
* Voorziening in de vorm van een AZC (2000 - 2500 opvangplaatsen)

Statushouders plaatsing volgens taakstelling

Op dit moment verloopt het proces voor het regulier plaatsen van de statushouders volgens de taakstelling die tot eind van dit jaar loopt. De gemeente Drechterland moet nog 19 statushouders plaatsen. De afgelopen maand zijn er 4 vergunninghouders geplaatst. Er wordt gestreefd om de
taakstelling van 2015 te realiseren. Inmiddels weten we dat de taakstelling voor 2016 hoger zal worden. Waarschijnlijk met 30% meer vergunninghouders dan in 2015.

Acute crisisopvang voor 72 uur

Op dit moment is dit scenario binnen SED-gemeenten niet opgestart. Het gaat hier in feite om het opstarten van het draaiboek Bevolkingszorg vanuit de crisisorganisatie. In dit draaiboek zijn opvanglocaties aangewezen voor deze vorm van opvang, mocht er een beroep op ons worden gedaan. De
gemeente Hoorn heeft inmiddels 3 x 72 uur opvang aangeboden.

Verlengde crisisopvang

Er is recent in de regio een bijeenkomst geweest. Hierin is de laatste stand van zaken besproken, maar geen besluitvorming.

Crisisopvang 6-12 maanden

Drechterland beschikt op dit moment niet over een opvanglocatie van deze omvang.

Gemeentelijk zelf zorg arrangement

Vertegenwoordigers vanuit Noord-Holland Noord zijn op 15 oktober door het COA geinformeerd over het Gzza (gemeentelijk zelf zorg arrangement). Voor EUR 100 per week kunnen vluchtelingen met deze status zes maanden worden opgevangen bij particulieren, in semipermanente woningen of andere
oplossingen. Zoals gastgezinnen. Daarna moeten zij doorstromen naar een reguliere woning. Alle gemeenten kunnen een beroep doen op deze regeling, die voor 1 jaar is opengesteld. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met het COA afgesproken hierin samen op te trekken.

Het gaat hier over door het COA aan gemeenten gekoppelde vergunninghouders. Voor NHN gaat het in 2015 nog over 417 vergunninghouders, 157 hiervan bevinden zich nog in buitenland. Na zes maanden zullen, als er geen doorstroming is naar een reguliere woning, de kosten voor rekening van de
gemeente zijn.

Het onderzoek naar deze semipermanente bewoning wordt opgestart. Beleidsmedewerkers en portefeuillehouders zullen in het vierde kwartaal van 2015 aanvullende overleg voeren met de woningbouwverenigingen Woonschakel en 't Grootslag.

Geen mogelijkheid voor voorziening Asielzoekerscentrum

Op 23 oktober heeft de regio Noord-Holland Noord een brief verzonden richting het COA waarin staat aangegeven dat wij vooralsnog geen uitbreidingsmogelijkheden zien voor een AZC. We geven prioriteit aan meer kleinschalige opvanglocaties.
28-10-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws