Zoetermeerse aanpak armoede langs de lat


Hoe goed doet Zoetermeer het op het gebied van armoedebeleid? de gemeente wil op dat gebied tot de landelijk top 3 van middelgrote Nederlandse gemeenten horen. Een mooi streven, maar wat doen we eigenlijk om armoede te bestrijden en wat is het resultaat? Taco Kuiper, wethouder Armoedebeleid:
'Wij zetten ons met volle overtuiging in om in de top 3 te komen. We hebben goed beleid, maar scherp en kritisch blijven is nodig. Hoe kunnen we, met hulp van onze ervaringen, de aanpak van armoede nog effectiever maken?'

Wat doen we goed?

Voor volwassenen is er veel aandacht voor werk en scholing om weer een plek te krijgen op de arbeidsmarkt. Stichting Leergeld ondersteunt kinderen met schoolspullen die nodig zijn. Kinderen kunnen met de ZoetermeerPas bijvoorbeeld gratis of met korting sporten en leuke activiteiten ondernemen.
Zoetermeer heeft ook een breed en groot aanbod van voorzieningen. Denk aan het taalhuis en ondersteuning van organisaties die mensen helpen met hun administratie. Dit met het doel dat mensen op termijn weer voor zichzelf kunnen zorgen.

Wat kan er beter?

Bureau SCHUT is door de gemeente gevraagd om het armoedebeleid te evalueren. Volgens het bureau doet de gemeente het goed. Wel kan Zoetermeer voor de toekomst nog meer inzetten op maatwerk. Bijvoorbeeld als het gaat om het toekennen van inkomensondersteuning. De gemeente kan maatschappelijke
partners meer betrekken bij het oordeel of een inwoner hiervoor in aanmerking komt. Ook wordt het aanbod van de ZoetermeerPas nog meer toegespitst op de verschillende leeftijden van inwoners.

Langs de lat

De gemeente gaat het armoedebeleid in Zoetermeer vergelijken met andere middelgrote gemeenten in Nederland. Daarvoor hebben de onderzoekers een aantal indicatoren ontwikkeld. Deze worden aan de raad ter vaststelling voorgelegd. De eerste 'meting' wordt dit jaar gedaan. Daarbij worden gegevens
uit bestaande bronnen gebruikt, zoals die van het Centraal Bureau voor de Statistiek en gegevens die komen uit een enquete die wordt gehouden onder gemeenten. In 2017 wordt nogmaals een meting gedaan.