Werken aan goed waterbeheer voor burgers en bedrijven


Werken aan goed waterbeheer voor burgers en bedrijven

Het algemeen bestuur van het waterschap Reest en Wieden heeft op 27 oktober 2015 het Waterbeheerplan 2016-2021 vastgesteld.

Dijkgraaf Marga Kool over het plan: "Onze basistaak is goed beheer en onderhoud van het water in ons gebied: beken, sloten, gemalen en stuwen moeten goed beheerd worden. We gaan dat niet opeens heel anders doen, maar we zoeken wel naar slimme en goedkope manieren om onze doelen te realiseren.
Daarbij moeten we rekening houden met nieuwe ontwikkelingen zoals de verandering van het klimaat.

We zijn ons ervan bewust dat we het niet alleen kunnen. Daarom is in het waterbeheerplan ook beschreven hoe wij ons verbinden met de omgeving, hoe wij samenwerken en ook hoe wij meerwaarde leveren voor de samenleving."

Het plan

In het plan zijn doelen en maatregelen uitgewerkt voor de thema's waterveiligheid, voldoende water, schoon water en het zuiveren van afvalwater. Deze zijn gericht op:

* Voorkomen of beperken van overstromingen, wateroverlast en droogte.
Inwoners kunnen hierdoor op een goede manier wonen en werken in ons beheergebied en de boeren en natuurbeheerders kunnen goed gebruik maken van de grond.
* Beschermen en verbeteren van de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Een goede ecologische en chemische kwaliteit van het (oppervlakte)water is belangrijk. Daarbij gaat het ook om de doelen voor waterkwaliteit, die voortvloeien uit Europese wetgeving, de Kaderrichtlijn Water
(KRW). Het waterschap werkt aan schoon en gezond water, zodat de inwoners daarvan kunnen genieten.
* Afvalwater in de afvalwaterzuiveringsinstallaties effectief en efficient behandelen.
Het waterschap haalt niet alleen de schadelijke stoffen uit het water, maar wil hiervan ook nieuwe producten maken en ze probeert nieuwe toepassingen te zoeken.

Het waterbeheerplan is afgestemd met de plannen van het Rijk, de provincies en de gemeenten en het geldt voor de periode 2016-2021.

U kunt het Waterbeheerplan inzien via de website www.reestenwieden.nl/waterbeheerplan, via deze website kunt u het plan in pdf-formaat downloaden.