Maak het inbrekers niet te makkelijk!


Wij vragen u mee te doen met de campagne tegen inbraken. Samen kunnen we er voor zorgen dat we het de inbreker niet te makkelijk maken.

Tijdens de donkere maanden worden traditiegetrouw de meeste inbraken gepleegd. Inbrekers zien 's avonds aan onverlichte huizen dat de bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder goed zicht is op verdachte situaties. Om een inbraak te voorkomen is het
belangrijk dat u de volgende maatregelen neemt:

1. Doe deuren en ramen op slot. Trek uw deur niet alleen dicht maar draai de sleutel om in het slot. Laat de sleutel er niet in zitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
2. Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
3. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder. Bij verdachte situaties belt u 112.

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!

Ga ook zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning en uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. In de regio werken erkende PKVW-bedrijven. Zij adviseren over maatregelen om inbraak te voorkomen. Bovendien kunnen deze bedrijven de
werkzaamheden uitvoeren. Denk aan het installeren van goed hang- en sluitwerk. Een erkende PKVW-bedrijf bij u in de buurt vindt u op www.politiekeurmerk.nl/bewoners/pkvw_bedrijf.

Niet thuis? Licht aan!

Inbrekers hebben een hekel aan licht. Als de woning een bewoonde indruk maakt, schrikt dat af. Laat daarom altijd een lamp aan als u 's avonds weg bent. Bij lange afwezigheid, zoals bij een vakantie, wordt het gebruik van een tijdschakelaar op een lamp aangeraden. De gemeente Waddinxveen zorgt
voor goede buitenverlichting en snoeit de struiken voor goed zicht op woningen.

Kijk goed... voor je open doet!

Criminelen bellen soms gewoon aan. Ze gebruiken dan een smoesje (babbeltruc) om binnen te komen. Of een handlanger gaat stiekem via de achterdeur naar binnen. Doe daarom nooit zomaar de deur open. Kijk eerst door een raam of deurspion wie er voor de deur staat.

De campagne `Maak het inbrekers niet te makkelijk' vindt plaats tijdens de `donkere maanden'. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met cluster veiligheid via veiligheid@waddinxveen.nl of tel 14 0128. Voor informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zie:
www.politiekeurmerk.nl/bewoner.

* Subsidie beveiligen woning (Keurmerk Veilig Wonen)