Amigurumi-megaselfie op openingsdag KreaDoe 2015

Haken is hip & hot. Niet verwonderlijk dus dat KreaDoe 2015 op woensdag 28 oktober om 10.00 uur wordt geopend door de Nederlandse amigurumist Dendennis. Hij wordt daarbij geassisteerd door zijn gehaakte lookalike, de amigurumi `mini Dendennis'. Amigurumi's zijn kleine, gehaakte knuffels in allerlei gedaantes. "Ik hoop dat de bezoekers op de openingsdag van KreaDoe zoveel mogelijk Amigurumi's meenemen. Daarmee gaan we een amigurumi-megaselfie maken", ontvouwt Dendennis zijn plan. KreaDoe duurt tot en met zondag 1 november en vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Haakplein

Dendennis is alle beursdagen aanwezig op het Haakplein voor een meet-en-greet. Hij deelt zijn haakweetjes graag met de KreaDoe-bezoekers. Bovendien krijgen bezoekers een sneak preview van nieuwe amigurumi-ontwerpen. Ook Claire Boeter, bekend van haar blogs, haakboeken en garenlijn `byClaire', geeft dagelijks acte de presence op het Haakplein met haakworkshops en haaktips. "Het Haakplein wordt een plek waar het bruist van de inspiratie", zegt een enthousiaste Claire. "Het is er gezellig en iedereen kan bij ons `aanhaken'." Bovendien krijgen de KreaDoe-bezoekers de primeur met byClaire fabrics. "Stoffen die perfect passen bij mijn garenlijn", legt ze uit, "en die je bijvoorbeeld voor de achterkant van kussens kunt gebruiken. De stoffen zijn ook geschikt om kinderkleding van te maken. Die kun je mooi combineren met bijvoorbeeld een gehaakt vestje van byClaire-garen."

Maffe karakters

Een heerlijke, rustgevende hobby. Dat is haken voor zowel Dendennis als Claire. "Het is fantastisch om creatief bezig te zijn en daarmee te ontspannen", vindt Dendennis. "Ik teken al jaren maffe karakters. Ik bedenk eerst een karaktertje, geef het een leuke naam en verzin er een verhaaltje omheen. Pas daarna ga ik schetsen en kom ik erachter of het een mens, aap, beer of ander dier wordt. Veel van mijn karakters zijn gebaseerd op bestaande termen, zoals een kletsmajoor, luiwammes of snotaap. Ik vraag me dan af hoe die er in het echt uit zouden zien. Ik heb ontdekt dat ik al hakend al mijn verzonnen karakters tot leven kan wekken. Praktisch iedere vorm is om te zetten in een haakpatroon."

Meer dan een hobby

Voor beiden is haken inmiddels uitgegroeid tot meer dan een hobby. Dendennis, grafisch vormgever van beroep, maakt boeken vol patronen van zijn zelfbedachte karakters. Ook Claire ontwerpt haakpatronen. Zij maakt vooral omslagdoeken, dekens en kussens. Daarnaast heeft ze, samen met een groothandel haar eigen garenlabel `byClaire'. Claire heeft er zelfs haar werk van gemaakt. Maar het voelt niet als werk, zegt ze. "Alles wat met haken te maken heeft, doe ik met enorm veel passie!"

Mooie kleuren

Dendennis viel als man snel op binnen de haakcommunity, die grotendeels uit vrouwen bestaat. Hij vertelt: "Haken is een techniek die gemakkelijk onder de knie te krijgen is. Met alle mooie garens zijn er prachtige dingen mee te maken. Samen haken en ervaringen delen is door de social media heel simpel geworden. Ook mensen die minder mobiel zijn, kunnen via bijvoorbeeld Facebookgroepen contact onderhouden en ervaringen delen. En via webshops heb je binnen een dag je bestelde garens in huis. Het is leuk om gehaakte werkstukken cadeau te doen of er je eigen huis mee te versieren." Claire vult aan: "Ik word altijd zo blij van de mooie kleuren van haakwerk. Kleur is zo bepalend voor sfeer. Ga je voor bont of kies je rustig. Ik ben altijd op zoek naar mooie combinaties. Je kunt je huis compleet anders maken door verschillende kleuren kussens en dekens te gebruiken."

Over KreaDoe

KreaDoe is het event voor de laatste DIY-trends, technieken en mooiste materialen. Nieuw deze editie is alles rondom DIY home & outdoor deco. Workshops en allerlei ideeen op het gebied van huis-, interieur- en groendecoratie passeren de revue. Denk aan meubels een nieuw jasje geven, boeketten schikken en krijtverven. Maar KreaDoe is ook het toneel van hobby's als zelfmaakmode, taarten en cupcakes decoreren, breien, haken, keramieken en mozaieken, sieraden maken, scrapbooking en tekenen. Het event vindt plaats van 28 oktober tot en met 1 november 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Openingstijden

KreaDoe is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie en inspiratie is te vinden via www.kreadoe.nl

Tweet mee via #KreaDoe en volg ons via @KreaDoeMee

KreaDoe Pinterest: http://pinterest.com/kreadoe

Facebook: https://www.facebook.com/KreaDoe

Gratis haakpatronen

Op de websites van Dendennis en byClaire vindt u volop gratis haakpatronen:

http://www.dendennis.nl/

http://www.byclaire.eu/haakpatronen/