Palestijnse delegatie brengt bezoek aan Nederland

Nieuwsbericht | 27-10-2015 | 10:31

Van 28 tot 30 oktober 2015 brengt een Palestijnse delegatie, onder leiding van president Abbas, een bezoek aan Nederland.

Aanleiding van het bezoek is het tweede Samenwerkingsforum tussen de Palestijnse Autoriteit en Nederland. Minister-president Rutte en minister-president Hamdallah openen dit Forum in Den Haag. Daarnaast wordt president Abbas tijdens het bezoek aan Nederland in audientie ontvangen door Zijne Majesteit de Koning op paleis Noordeinde. Tevens ontvangt minister-president Rutte president Abbas en minister-president Hamdallah voor een werklunch op het Catshuis. Hieraan nemen ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deel.

Op donderdag 29 oktober vindt de tweede editie van het Nederlands-Palestijnse Samenwerkingsforum plaats. Dit is een vervolg op het bilaterale Forum dat in december 2013 in Bethlehem is gehouden. In datzelfde jaar was ook het eerste Samenwerkingsforum met Israel. Een vervolg hierop is voorzien in de tweede helft van 2016.

De Palestijnse delegatie bestaat naast president Abbas en minister-president Hamdallah onder andere uit minister Malki van Buitenlandse Zaken, minister Odey van Nationale Economie, minister Sultan van Landbouw, minister Rabaia van Local Government, tientallen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en kennisinstellingen, alsmede 35 burgemeesters en vertegenwoordigers van gemeenten. Deze laatsten hebben een programma met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gericht op versterking van het lokaal bestuur. Aan Nederlandse kant zijn naast minister-president Rutte minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aanwezig bij het Forum. Daarnaast nemen meer dan 50 bedrijven, een aantal kennisinstellingen en gemeenten deel.

Tijdens het Forum worden enkele samenwerkingsovereenkomsten getekend.

De samenwerkingsfora zijn in 2013 opgezet met als doel de betrekkingen van Nederland met zowel Israel als de Palestijnse Autoriteit te versterken en te verbreden. Het gaat hierbij om het bevorderen van wederzijdse contacten op de niveaus van overheden, ondernemingen en kennisinstellingen. Tijdens de fora is er gelegenheid voor politiek overleg en voor het leggen van nieuwe zakelijke en wetenschappelijke contacten.