Fryslan alert op hoogwater tijdens grote oefening

In de week van 2 t/m 6 november 2015 organiseert Veiligheidsregio Fryslan een grootschalige, meerdaagse crisisoefening `Alert Fryslan'. Dit is de grootste wateroefening die in Fryslan is georganiseerd. Aan de oefenweek doen veel partners mee. Gezamenlijk beoefenen zij een hoogwaterscenario. De oefening vindt grotendeels plaats in de gemeenten Sudwest-Fryslan en De Fryske Marren.

In realiteit is de kans op wateroverlast zeer klein, maar niet helemaal uit te sluiten. Uit voorzorg bereiden wij ons goed voor om eventuele overlast te beperken. Onderdeel van de grootschalige oefening is de evacuatie van tientallen inwoners van Parrega. Zij worden overgebracht naar een opvanglocatie in Workum.

Wateroverlast door langdurige regenval

De oefening `Alert Fryslan' gaat uit van het scenario dat het langdurig en hevig regent. Door een uitzonderlijk hoge stand van het zeewater is het meerdere dagen niet mogelijk om het overtollige water te spuien in de Waddenzee. Daarnaast kan Wetterskip Fryslan door het uitvallen van een gemaal maar zeer beperkt water afvoeren naar het IJsselmeer. Hierdoor stijgt het waterpeil in de Friese boezems. De kans op deze vorm van wateroverlast is in realiteit zeer klein, maar niet helemaal uit te sluiten. Met name het veranderende weer brengt met zich mee dat we vaker te maken kunnen krijgen met langdurige regenval. Het kan daardoor voorkomen dat er vaker overlast is van hoogwater. Om deze reden wil Veiligheidsregio Fryslan zich samen met haar crisispartners hier goed op voorbereiden. Door gezamenlijk te oefenen kunnen alle partners elkaar nog beter leren kennen en elkaars mogelijkheden verkennen.

Dreigend hoogwater leidt tot evacuatie

`Alert Fryslan' begint met een oefening waarbij we in kaart brengen waar en tot welke hoogte het water stijgt. Deze informatie is nodig voor de andere crisisteams die beoordelen welke maatregelen we moeten nemen. Omdat de dreiging van het hoogwater in het scenario toeneemt, besluit de gemeente uiteindelijk om een dorp (Parrega) uit voorzorg te evacueren. Hulpdiensten brengen de inwoners naar een opvanglocatie in Workum. Hiernaast oefenen we ook met dijkverzwaring, installeren we noodpompen (van het Departementaal Cooerdinatiecentrum van het ministerie Infrastructuur en Milieu) en is er 's nachts een oefening in dijkbewaking.

Oefenen met veel crisispartners

De crisispartners die aan de oefening mee doen zijn: de gemeenten Sudwest-Fryslan en De Fryske Marren, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Brandweer Fryslan, Politie Eenheid Noord-Nederland, Wetterskip Fryslan, Rijkswaterstaat, Liander, Enexis, Rode Kruis, Reddingsbrigade Nederland, Provincie Fryslan en Defensie. De gemeenten Sudwest-Fryslan en De Fryske Marren hebben een aantal oefenlocaties ter beschikking gesteld, ondanks dat de kans op wateroverlast in deze gemeenten niet voor de hand ligt. Veiligheidsregio Fryslan cooerdineert de grootschalige oefening.

Meer informatie over `Alert Fryslan' kunt u vinden op www.alertfryslan.nl. Tijdens oefening houdt Veiligheidsregio Fryslan dagelijks een liveblog bij op deze site.