75 miljoen euro voor infrastructuur chemie en nanotechnologie

28 OKT. 2015. De KU Leuven opent op 28 oktober twee gloednieuwe onderzoeksgebouwen: Leuven Chem&Tech en Leuven NanoCentre. Met onder andere trilvrije vloeren en afscherming van radiomagnetische golven werden de gebouwen specifiek ontworpen voor het onderzoek dat er zal plaatsvinden.

28 OKT. 2015. De KU Leuven opent op 28 oktober twee gloednieuwe onderzoeksgebouwen: Leuven Chem&Tech en Leuven NanoCentre. Met onder andere trilvrije vloeren en afscherming van radiomagnetische golven werden de gebouwen specifiek ontworpen voor het onderzoek dat er zal plaatsvinden.

De KU Leuven investeerde 50 miljoen euro in de bouw van twee state of the art onderzoeksgebouwen. Nog eens 25 miljoen euro werd uitgetrokken voor de zeer gespecialiseerde machines waarmee onderzoekers aan de slag kunnen. Alles samen gaan meer dan 500 onderzoekers uit 7 verschillende departementen aan de slag op meer dan 18 000 m^2 onderzoeksruimte. Door het onderzoek uit 7 departementen onder een dak te bundelen, kiest de universiteit er uitdrukkelijk voor om onderzoekssamenwerking over de disciplines heen te stimuleren.

Leuven Chem&Tech

In dit gebouw vinden wetenschappers en ingenieurs rond chemie en chemische ingenieurstechnieken elkaar. Samen doen ze onderzoek naar bijvoorbeeld het gebruik van hernieuwbare grondstoffen of ontwikkelen ze milieuvriendelijke productieprocessen. Het nieuwe gebouw brengt onderzoekers uit de hele kennisketen samen, van fundamenteel tot toegepast onderzoek.

Bij het ontwerp van dit gebouw speelde veiligheid een belangrijke rol. De onderzoekers in dit domein werken met potentieel gevaarlijke stoffen. Miniaturisering van de proefopstellingen beperkt het risico. Een state of the art ventilatiesysteem werd geinstalleerd dat garant staat voor de veiligheid van de onderzoekers.

Leuven Chem&Tech is 75 m op 35 m groot, telt 5 verdiepingen plus een parking en omvat 11 200 m^2 onderzoeksruimte.

Leuven NanoCentre

In dit gebouw zullen wetenschappers onder andere werken aan flexibele sensoren en displays op kleding of microscopisch kleine `energie oogsters'. Deze zouden ingebouwd kunnen worden in kleding, schoenen of een gsm om van daaruit de energie die vrijkomt als je beweegt op te vangen en op te slaan. Om baanbrekend onderzoek in dit domein mogelijk te maken, investeerde de KU Leuven in een gebouw met een cleanroom en trilvrije vloeren. Tientallen funderingspalen, die tot 17 meter diep in de grond zitten, zorgen ervoor dat alle trillingen uit de omgeving gefilterd worden. Het kleinste stofje of de trilling van een voorbij rijdende vrachtwagen kunnen immers al genoeg schade aanrichten om onderzoek op nanoschaal onmogelijk te maken.

Leuven NanoCentre brengt onderzoekers uit verschillende disciplines samen. Deze kruisbestuiving maakt het mogelijk om nieuw, onontgonnen onderzoeksterrein af te tasten. Denk daarbij aan een betere kwaliteit in onze voedselketen of jelly-achtige chirurgische implantaten die kunnen mee groeien met het zenuwstelsel.

Leuven NanoCentre is 86 m op 40 m groot, telt 4 verdiepingen, waarvan 2 technische verdiepingen en omvat 6 800 m^2 onderzoeksruimte.

In beide gebouwen werd voldoende ruimte voorzien om ook aan nieuw onderzoek in de toekomst onderdak te kunnen bieden.

Een filmpje van de gebouwen vindt u op http://bit.ly/chemtechnano. Meer informatie vindt u ook in de Campuskrant van deze maand: http://nieuws.kuleuven.be/node/15799.