Meer doen tegen zittenblijven

28/10/2015

Meer doen tegen zittenblijven

Het CDA wil meer doen om zittenblijven te voorkomen. Het geld dat hiermee wordt bespaard, kan door scholen zelf geinvesteerd worden in verbetering van het onderwijs.

Sinds 3,5 jaar bestaan pilots met zomerscholen om zittenblijven te voorkomen. De reden hiervoor is dat 50.000 leerlingen per jaar worden afgerekend op vakken die ze het slechtst beheersen. Deze leerlingen moeten een heel jaar over doen, ook in de vakken die ze wel beheersen, en de vakken die ze niet beheersen doen ze nog een keer op dezelfde manier over. CDA-Kamerlid Michel Rog: "Dit is slecht voor de motivatie van de leerling als ook het leerklimaat in de klas. Hier kunnen en moeten we meer actie op ondernemen. "

Er zijn nu al drie jaar experimenten met zomerscholen, afgelopen zomer werkten in het voortgezet onderwijs 260 scholen samen in 124 zomerscholen met een bereik van ongeveer 5000 leerlingen. Deze leerlingen gaan gedurende minimaal 2 weken onder intensieve begeleiding van andere dan hun eigen docenten aan de bak met de vakken waarvoor zij onvoldoende stonden. Maar liefst 85% gaat alsnog over. Hiermee bespaart de overheid ongeveer EUR7800 per leerling. Bij deelname van 5000 leerlingen en successcore 85% leidt dit nu al tot besparing EUR33 miljoen. Bij hogere deelname loopt dat verder op. Alle reden om dit succes te verbreden, vindt het CDA.

Rog: "Het CDA stelt voor om maatregelen tegen zittenblijven te verbreden en te intensiveren. De aanpak van zittenblijven voorkomt een negatieve ervaring voor leerlingen, een negatief leerklimaat in de klas, en bespaart ook nog eens tientallen miljoenen euro's. Geld dat nu terugvloeit naar de staatskas, maar dat het CDA wil gebruiken om het onderwijs nog beter te laten aansluiten op leerbehoeften van leerlingen. Om scholen te stimuleren om zittenblijven te voorkomen wil het CDA dat de staatssecretaris de bekostiging zo aanpast, dat scholen die onnodig zittenblijven weten te voorkomen, daarvoor beloond worden. Een leerling die met extra inspanning toch over gaat zou de school iets moeten opleveren, wat ze vervolgens kunnen besteden aan verbetering van het onderwijs."

Het CDA wil dat de staatssecretaris met de VO-raad en vakbonden gaat praten. Het doel van dit gesprek moet zijn dat de bekostiging van het voortgezet onderwijs zodanig gewijzigd wordt, dat de besparing die de aanpak van zittenblijven oplevert ten goede komt aan scholen die daar werk van maken.

Trefwoorden

* Zittenblijven * zomerscholen * pilots * Michel Rog