Hoe kom je in top 10 steden van Lonely Planet?

Rotterdam vijfde plek bij top 10 steden voor 2016 van Lonely Planet

Hoe kom je in top 10 steden van Lonely Planet?

Trots zijn ze in Rotterdam. De stad staat op de vijfde plek van de top tien aan beste stedenbestemming voor 2016 dat gidsfenomeen Lonely Planet ieder jaar samenstelt. Het succes van de Markthal en de vele evenementen maken Rotterdam geliefd bij de auteurs van de reisgidsenuitgeverij.

Rotterdam is ontzettend trots op het nieuws dat de stad is opgenomen in *top cities in the world for travellers 2016* van Lonely Planet*s Best in Travel 2016. Ieder jaar stelt het bedrijf een favoriete top tien samen voor landen en steden voor het jaar erop. Lonely Planet geldt wereldwijd als de grootste en meest invloedrijke uitgever van reisgidsen. Het is dan weliswaar een simpel lijstje maar menig toerist kijkt daar toch met een schuin oog naar. Of laat zijn keuze bevestigen in de meningen van de reisgidsuitgever.

"De autoriteit op het gebied van reizen heeft Rotterdam uitgeroepen tot een van de meest opwindende steden in de wereld op dit moment. Een groter compliment kunnen we als stad niet krijgen,* stelt wethouder Maarten Struijvenberg (economie en werkgelegenheid).

Lonely Planet noemt voor de top vijf notering: *futuristische architectuur, inspirerende stadsinitiatieven zoals de Luchtsingel, en groeiende aanbod van kunst en cultuur, horeca en uitgaansgelegenheden*.

Hoe kom je in de top 10?

Bij navraag bij het kantoor in Londen blijkt dat de verkiezing geen sterk gestructureerd karakter heeft. Redactie en auteurs beoordelen samen op basis van ervaringen en nieuws welke steden en landen in de top tien vallen. Voor Nederlandse steden die proberen om in deze roemruchte lijst te komen zijn er wel een aantal aanwijzingen. De jury kijkt onder meer naar:

1) Bestaande en nieuwe evenementen

2) Ontwikkeling van bestaande of nieuwe attracties

3) Spanning en buzz in de stad

4) Verbinding met reistrends

Iedere stad die op de shortlist komt krijgt een score. Op basis van de scores verdient de stad een plek in de top 10. Je ziet de criteria terug in de woorden van Tom Hall over Rotterdam:

"Rotterdam is bursting with modern, post-modern and contemporary construction and offers a veritable array of art, top-class restaurants and atmospheric nightlife, making it one of Lonely Planet*s must-see destinations for 2016,* aldus Tom Hall, Editorial Director van Lonely Planet*s Best in Travel 2016.

Reactie Ron Voskuilen

"Dit is de beste aanbeveling die een stad kan krijgen,* stelt Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners. "Lonely Planet is een instituut in de reisindustrie. Wij verwachten dat dit een enorme impuls geeft aan het aantal bezoekers dat volgend jaar naar Rotterdam zal komen. Deze erkenning van Lonely Planet laat tevens zien dat Rotterdam zich heeft ontwikkeld tot een volwaardige toeristische bestemming, met een interessant aanbod voor verschillende type reizigers. Dat is ook een groot compliment aan de ondernemers in de toeristische industrie, de gemeente en Rotterdammers zelf die de stad maken tot wat die is.* Rotterdam is de enige Nederlandse stad die is opgenomen in de Lonely Planet*s Best in Travel 2016.

De *Best in Travel Awards* worden zondagavond uitgereikt tijdens de *Best in Travel 2016 Reception* van Lonely Planet in het Transport Museum in Londen.

Kijk voor meer informatie over Lonely Planet*s Best in Travel 2016 op www.lonelyplanet.com/best-in-travel