Hennis en mariniers bedwingen Schotse bergen

Nieuwsbericht | 28-10-2015 | 13:16

De vijand ligt op de loer, maar je moet die kolkende bergrivier over of een steile bergwand beklimmen. Hoe doe je dat? 200 mariniers trainen de komende maand in de Schotse Hooglanden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zag afgelopen dagen niet alleen hoe de militairen zich in dit onherbergzame gebied fysiek en mentaal voorbereiden op hun zware operationele taak. Ze liep ook een dagmars mee.

Hennis: "Een dag meelopen tijdens de bergtraining is al superzwaar. Ik weet het nu zeker. Mariniers die deze training in Schotland aankunnen, kunnen alle missies overal ter wereld aan."

Routes en plekken kiezen

De mariniers van de 1st Marine Combat Group opereren tijdens de training alsof ze op missie zijn. Zo tactisch mogelijk dus. Dat doen ze niet alleen tijdens het verplaatsen en navigeren, maar ook bij het kiezen van routes en plekken om te overnachten. Met zo'n 40 kilo bepakking doorkruisen ze zo onopvallend, snel en veilig mogelijk het terrein. Tactiek, veiligheid, voeding, hygiene, navigatie en gebruik van kleding: de mariniers leren er alles over.

Wereldwijd inzetbaar

De training in de Schotse bergen met onvoorspelbaar weer is belangrijk, want mariniers zijn overal ter wereld inzetbaar. Ze oefenen daarom onder verschillende klimatologische omstandigheden en in verschillende soorten terreinen. Zo leren ze te opereren en overleven in alle mogelijke situaties.

Marine Combat Groups

Het Korps Mariniers beschikt over 2 Marine Combat Groups. Dit zijn maritieme lichte infanterie-eenheden die zelfstandig op pad gaan. Ze voeren hun opdrachten dus uit met eigen vuursteun en logistiek. Wel worden vanuit deze groepen soms kleinere flexibele eenheden voor specifieke taken samengesteld.