CDA Overijssel: Sport als verbindende factor in opvang vluchtelingen in Nederland

Ook ik zie alle berichten in de media voorbij komen rondom de opvang van vluchtelingen. Hier en daar wordt een sporthal ter beschikking gesteld om een noodopvang te realiseren zoals in Vriezenveen en Hasselt. Als provinciaal Statenlid is het belangrijk je te beperken tot de taak die provincie heeft, maar ik vind ook dat ik me niet mag verschuilen voor de angsten en financiele zorgen die geuit worden door mensen om me heen.

Wat is de rol van sport

De mensen die hier komen weten niet hoelang ze mogen blijven. Ze hebben geen doel en geen enkele bezigheid. Het is niet gek dat dat soms ook leidt tot vandalisme en ander ongewenst gedrag. Ik vroeg me af welke rol sport en bewegen heeft in de periode van opvang? Is daar ueberhaupt een rol voor weggelegd? Zijn daar ueberhaupt afspraken over gemaakt? Ik denk dat sport en bewegen niet alleen zorgt voor een optimale integratie, maar het is ook een vorm van bezigheidstherapie en zorgt voor de noodzakelijke structuur.Aandacht voor sport en activiteiten levert een grote positieve bijdrage aan het welbevinden van de mensen in de opvangcentra en kan helpen bij het verlagen van zorgkosten die onder deze mensen sterk verhoogd is door alles wat ze hebben meegemaakt.

Twente Kanaal

Ik herinner mij een verhaal van mijn opa die vertelde dat er in de jaren 30, de crisisjaren voor de Tweede wereldoorlog, onvoldoende werk was in Nederland. In die periode werd iedere burger aan het werk gezet door het Twente kanaal te gaan graven. Artsen, boeren, horlogemakers en timmerlieden er was geen onderscheid. Mijn opa zei dat deze dagbesteding er voor zorgde dat menseneen doel hadden. Wordt hier wel voldoende bij stil gestaan bij het opvangen van de vluchtelingen in Nederland op dit moment? Wordt er actief sportbeleid geintegreerd in ieder opvangcentra?

Meedoen

Als ex-topschaatser heeft sport wel degelijk een belangrijke rol in mijn dagelijkse leven, maar hoe is dat voor vluchtelingen? Allerlei vragen die bij me naar boven kwamen deden me besluiten contact te leggen met de aanvullende opvang voor vluchtelingen in Ootmarsum (AVO) . Ik stelde de vraag of ik de dag erop in de ochtend een informatief werkbezoek kon brengen zodat ik antwoorden kon vinden voor mijn vragen. Tijdens het bezoek met collega Statenlid Jeroen Piksen ontmoette ik twee vrijwilligers uit Ootmarsum die drie ochtenden in de week Nederlandse les gaven. Zoals ik met eigen ogen kon zien,werd deze les nuttig besteed door de bewoners. Tijdens de entree tot het AVO stonden twee vluchtelingen elkaar te overhoren met Nederlandse woorden. De kans is namelijk aanzienlijk dat deze mensen langdurig in Nederland verblijven. De bewoners van het AVO worden gemotiveerd mee te doen aan activiteiten in Ootmarsum zoals bij voetbalvergeniging KOSC, of in omliggende dorpen zoals de Kemveldloop in Tilligte. Hierdoor is de weerstand van een deel van de bevolking tegen de komst van vluchtelingen aanmerkelijk afgenomen. Op dit moment doet 30% van de inwoners van AVO actief aan bewegen. Sport blijkt een echte verbindende factoren zorgt voor een dagbesteding en doel.

Gezond voor lichaam en geest

Uiteraard zijn er vele zaken die sporten voor vluchtelingen veel minder vanzelfsprekend maken dan voor ons als Nederlanders. Vrouwen voelen zich vaak veel minder vrij om te bewegen in het bijzijn van mannen. Ook de gebeurtenissen in het land van herkomst kunnen ervoor zorgen dat iemand geen behoefte heeft aan sport en andere activiteiten.Uit vele studies blijkt echter dat sporten op vele vlakken gezond is. Niet alleen lichamelijk. Mijn inziens moeten we sport en bewegen toejuichen!

Sport en integreren

In de gemeente Dinkelland is inmiddels door de gemeenteraad naar aanleiding van een motie van het CDA Dinkelland, een fonds in het leven ingeroepen om kleinschalige kosten voor o.a. sportactiviteiten van vluchtelingen in Ootmarsum te ondersteunen. Tijdens het bezoek aan het AVO werd me duidelijk dat de Gemeente Dinkelland de noodzaak ziet van sport als onderdeel van de integratie van vluchtelingen. Eind oktober gaan de betrokken partijen daar met elkaar in gesprek om de inzet van het fonds te optimaliseren. Ook het AZC in Azelo wordt door Bornse sportclubs gelegenheden aangeboden om te integreren in de maatschappij door deel te nemen aan diverse activiteiten in de gemeente. Op de uitslagenlijst van de Run Bike Run in Borne zie je bijvoorbeeld een aantal bewoners van het AZC terug. Dit naar aanleiding van een oproep van het college van burgemeester en wethouders om contacten te leggen met de nieuwe inwoners van de gemeente en ze te helpen zo spoedig mogelijk te integreren.

Sport standaard betrekken

Ik ben van mening dat deze werkwijze een voorbeeld kan zijn voor alle centra en gemeenten in Nederland. Als we sport standaard betrekken in de opvang van vluchtelingen zorgt dat niet alleen voor een zinvolle dagbesteding maar geeft het mensen een doel. Tevens kan het de verbindende factor zijn met de lokale samenleving waardoor integratie soepeler verloopt als mensen mogen blijven. En uiteraard draagt een gezonde leefstijl door middel van sport en bewegen bij aan het verlagen van de zorgkosten.

credits afbeelding: RTV OOST

Trefwoorden

* Moniek * Kleinsman * sport * vluchtelingen