Coalitiepartijen willen afgestudeerden direct voor de klas

Afgestudeerden van de universiteit of het hbo moeten direct voor de klas kunnen staan -ongeacht welke opleiding ze hebben gevolgd-. Dat willen coalitiepartijen VVD en PvdA. Er worden nu te veel hordes opgeworpen om voor het leraarschap te kiezen. "Dit gaat uit van de verkeerde gedachte dat iedereen wel les kan geven", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

Kamerleden Loes Ypma (PvdA) en Pieter Duisenberg (VVD) deden hun plannen vandaag uit de doeken bij nieuwswebsite NU.nl. Vandaag en morgen behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting waar ook dit plan zal worden besproken.

Onaantrekkelijk

Duisenberg zei tegen NU.nl dat het, vooral voor universitaire studenten, nu `maximaal onaantrekkelijk' wordt gemaakt om het beroep leraar te kiezen. Zij moeten na een bachelor en master nog een lerarenopleiding volgen om op middelbare scholen te kunnen werken. Ook voor hbo'ers die afgestudeerd zijn in een andere opleiding zijn er te veel hordes. De afgestudeerden moeten direct voor de klas kunnen staan, vindt de VVD'er. Als ze werken op een school, moeten ze daar verder worden begeleid om hun lesbevoegdheid te halen.

Ook pabo-afgestudeerden moeten veel makkelijker naar het voortgezet onderwijs kunnen doorstromen. `We willen de kwaliteit verbeteren, maar er komen ook enorme tekorten aan in het onderwijs. Daarom moet de opleiding aantrekkelijker worden', aldus Ypma.

Bevoegdheid

De AOb ziet het anders. "Lesgeven is een vak apart waarvoor je een lerarenopleiding moet volgen", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. "Het uitgangspunt is dat de lessen worden gegeven door bevoegde leraren die een lerarenopleiding hebben gevolgd. Zij weten hoe je iets uitlegt, hoe je bijvoorbeeld zorgt voor een goed klimaat in de klas. Dat is echt iets anders dan afgestudeerden van het hbo of wo meteen voor de klas zetten. Die missen pedagogische en didactische bagage." Van der Zweep zegt dat er bovendien nu al legio mogelijkheden zijn om aan de bekwaamheidseisen te voldoen. "Uiteindelijk moet elke leraar aan die eisen voldoen. Dat kun je zien als een rijbewijs van de leraar."