Meer geld nodig voor onderwijs aan volwassenen

Tekstgrootte

50PLUS in de Tweede Kamer dringt er bij het kabinet op aan om meer budget beschikbaar te stellen voor het onderwijs aan volwassenen. Dit omdat aansluiting hebben en houden op de arbeidsmarkt voor iedereen, ook op latere leeftijd, van toenemend en groot belang is.

Volgens 50PLUS straalt de onderwijsbegroting onvoldoende uit dat aansluiting op de arbeidsmarkt een speerpunt is van dit kabinet. "Van alle beschikbare onderwijsgelden gaat maar een belabberd klein deel naar het onderwijs voor volwassenen", constateerde politiek leider Henk Krol 28 oktober bij het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het kabinet spreekt terecht regelmatig over het grote belang van onderwijs voor volwassenen. In de beleidsagenda bij deze begroting wordt de vierde doelstelling voor het onderwijs van deze kabinetsperiode nog eens genoemd: aansluiting op de arbeidsmarkt.

Maar dat straalt wat 50PLUS betreft deze onderwijsbegroting onvoldoende uit.

Meer aandacht voor onderwijs aan volwassenen is volgens de fractie nodig vanwege de steeds stijgende AOW-leeftijd en vanwege de werkloosheid, met name de langdurige, die onder 50-plussers onverminderd en buitenproportioneel hoog is. Om- en bijscholing is een onmisbaar instrument voor deze groep om nog kans te maken op de arbeidsmarkt.

Onderwijs aan volwassenen is ook nodig vanwege het feit dat in de huidige samenleving mensen niet meer jaren bij een en dezelfde baas werken. En omdat zij zichzelf willen blijven ontwikkelen, en omdat de behoeften van de arbeidsmarkt veranderen, zei Henk Krol.

Een van de mogelijkheden is het `levenlanglerenkrediet', stelde hij. Dat is bedoeld om het volgen van onderwijs door volwassenen te faciliteren. "Waarom is hier een leeftijdsgrens van toepassing? In dit geval van 55 jaar. Een 55-jarige moet nog 12 jaar doorwerken, dat is toch reden genoeg om die leeftijdgrens te wijzigen? Waarom is hiervoor gekozen? Is een 55-plusser de investering niet meer waard? Het aanpassen van deze leeftijdsgrens zou toch veel verstandiger zijn, nu is het een gemiste kans", bracht Krol naar voren. "Er is reden te over om meer budget beschikbaar te stellen voor het onderwijs aan volwassenen. Ziet de minister kans dit op korte termijn te realiseren en erkent zij ook de noodzaak hiervan?"

50PLUS maakt zich zorgen over het onderwijs aan jonge leerplichtige vluchtelingen. Met name de sterke groei van de vluchtelingenstroom brengt grote uitdagingen met zich mee. Er is weliswaar een ondersteuningsprogramma voor docenten en voor scholen, maar dat sluit overbelasting op de werkvloer niet uit, zei de politiek leider van 50PLUS. De helft van de leerkrachten in het primair onderwijs ervaart nu al een te hoge werkdruk. Met dat in het achterhoofd vroeg Krol zich af hoeveel leerplichtige vluchtelingen een reguliere school aan kan zonder dat dat ten koste gaat van de belastbaarheid van de leerkracht of van de kwaliteit van het onderwijs.

In de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar is ruim een op de vijf Nederlanders onvoldoende geletterd om zelfstandig maatschappelijk actief te kunnen zijn, constateerde Henk Krol. Onder allochtonen van de eerste generatie is zelfs ruim een op drie laaggeletterd. Het kabinet heeft daarvoor het actieprogramma `Tel mee met Taal' opgezet en dat juicht 50PLUS van harte toe. Dit programma is echter gericht op mensen tussen 16 en 65 jaar. Tot nu toe heeft de minister volgens 50|PLUS onvoldoende duidelijk weten te maken wat er nu precies gebeurt ter bestrijding van de laaggeletterdheid onder 65-plussers.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt tachtig procent van de 65- tot 75-jarigen wel eens gebruik van internet. Een van de hoogste percntages binnen de Europese Unie. Maar voor een op de vijf van deze ouderen is internet ver van hun bed. Zij worden echter wel geacht, op niet eens zo lange termijn, al hun zaken met de overheid via internet te regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het recente nieuws over het al heel snel verdwijnen van de blauwe envelop bij de Belastingdienst. Henk Krol vroeg de minister of zij wil zorgen dat ook deze ouderen niet tussen wal en schip vallen.