Beter onderwijs voor Nederland

Bontes / Van Klaveren / In de Kamer / Beter onderwijs voor Nederland

Beter onderwijs voor Nederland

28/10/2015Louis BontesIn de Kamer, Spreekteksten Joram

Voorzitter, het gaat niet goed met het Nederlandse onderwijs. Het niveau stagneert en dat betekent achteruitgang.

Zo zijn de Cito-scores in het basisonderwijs al 20 jaar ongeveer gelijk, terwijl ouders gemiddeld een stuk hoger zijn opgeleid. En dat is een zorgelijke ontwikkeling, stelde professor Dronkers jaren geleden al.

Kinderen van steeds hoger opgeleide ouders moeten juist beter presteren, maar dat gebeurt dus niet.

Zou het kunnen dat de diploma's van de betreffende ouders minder waard zijn geworden? Dat het stempeltje gelijk is gebleven maar de inhoud van het onderwijs achteruit is gegaan?

Voorzitter, het lijkt er sterk op.

Niet voor niets is er de afgelopen jaren een trukendoos aan lapmiddelen opengetrokken: een rekentoets voor middelbare scholieren, taaltoetsen bij toelating tot hbo of universiteit en een extra intake-toets voor studenten aan de pabo.

Voorzitter, het gaat niet goed met het Nederlandse onderwijs.

Malle linkse dromen om ook nog eens minder les te gaan geven of de verschillen tussen vmbo, havo en vwo zoveel mogelijk op te heffen, gaan dan natuurlijk niet helpen.

Oud-Groen Links-voorman Paul Rosenmoeller, thans voorzitter van de vo-raad, mag wat mijn fractie betreft dan ook snel iets anders gaan doen. Net als die vele andere overbodige managers in onderwijsbestuurslagen waar niemand op zit te wachten.

Maar niet alleen het niveau staat onder druk. Ook het curriculum.

Maar dat raakt grotendeels aan een andere linkse droom: de multiculturele samenleving.

Een op de vijf geschiedenisdocenten in de Randstad kan de holocaust namelijk niet meer bespreken als gevolg van agressie door Turkse en Marokkaanse leerlingen.

In Almere stond een anti-westerse stagiair voor de klas die Amsterdam, Parijs en Londen vijanden van de islam noemt en ISIS een joods-complot.

En onlangs bleek dat op het vwo een schoolboek in gebruik is dat stelt dat Israel slechts gesticht kon worden doordat joodse bankiers de Britten chanteerden.

Zeer zorgelijk allemaal.

Voorzitter, een ander multicultiprobleem betreft de recente asielcrisis.

Ook het onderwijs wordt geraakt. De minister stelt dat de onderwijskosten die deze crisis met zich meebrengt enkele miljoenen bedragen. Maar wat is enkele miljoenen? Is dat 3 miljoen, 17 of 64 miljoen? En voor hoeveel jaar gaan we deze kosten zien? En voor hoeveel scholieren en studenten? En ten koste van wat? Allemaal onbekend.

Voorzitter, zoals ik al stelde. Het gaat niet goed met het Nederlandse onderwijs.

Graag een reactie op de aangestipte punten.

Willen we gezond en kwalitatief top onderwijs? Willen we dat er behalve Britse en Amerikaanse universiteiten, ook Nederlandse universiteiten in de mondiale top 10 staan, dan moeten zaken veranderen:

Privatiseer het hoger onderwijs en juich strenge selectie aan de poort bij iedere instelling in het hoger onderwijs toe. Het gaat immers om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Stop met de mogelijkheid van eindeloze herkansingen op de pabo, geef onze kinderen weer leraren van niveau.

Sta pal voor de westerse waarden die onze cultuur groot hebben gemaakt en draag die ook uit. Zeker in het onderwijs.

Stop met al die malle managers die geen les geven maar praten om het praten.

En stel ten slotte kennisoverdracht weer centraal, investeer in nieuwe leermiddelen en neem het onderwijs mee de 21e eeuw in.

Kortom, laat de leraar weer leraar zijn en geef de leerling de kans het maximale te halen uit zichzelf en veroordeel de toekomst van Nederland niet tot de collectieve middenmoot.

Dank u wel.