Omgevingsdiensten en Veiligheidsregio voeren controles voor elkaar uit

De Omgevingsdienst West-Holland werkt al geruime tijd intensief samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden en de Omgevingsdienst Midden-Holland. Sinds de ondertekening van het convenant begin 2013 voeren de drie partijen diverse gezamenlijke projecten uit. Na een succesvolle pilot in de zomer is in september gestart met het `controleren voor elkaar'. De omgevingsdiensten en de brandweer houden beide toezicht bij bedrijven, organisaties en instellingen. De brandweer richt zich voornamelijk op (brand)veiligheid en de omgevingsdiensten op milieuaspecten.

Zowel voor de omgevingsdiensten als de brandweer geldt dat het ene bedrijf meer risico's voor hen kent dan het andere. Milieuaspecten zijn bij (basis)scholen en kinderdagverblijven minder aan de orde, terwijl brandveiligheid daar wel een belangrijk aspect is. Andersom geldt dat kleinschalige agrarische bedrijven en garages voor omgevingsdiensten interessanter zijn, dan voor de brandweer. Door voor elkaar te controleren worden alle bedrijven, organisaties en instellingen toch op milieu- en brandveiligheid aspecten beoordeeld.

Kennisuitwisseling

Om de inspecteurs van de drie organisaties voorbereid op pad te sturen, is er in de voorbereiding veel aandacht geweest aan kennisuitwisseling. Zo hebben de inspecteurs elkaar opgeleid om de aspecten voor elkaar te kunnen herkennen en controleren. Maandelijks wisselen de brandweer en de omgevingsdiensten kennis en informatie met elkaar uit. Enerzijds om aan een wettelijke verplichting te voldoen en anderzijds om te controleren of gebruiksfuncties waar de brandweer minder prioriteit legt toch aan een gewenst veiligheidsniveau wordt voldaan. Hiermee maken beide organisaties een efficiencyslag.