Innovatiewerkplaats: duurzaam en vernieuwend

Publicatiedatum: 28 oktober 2015

Op woensdag 28 oktober heeft architectenbureau DoepelStrijkers in de Statencommissie Economie het ontwerp voor de Innovatiewerkplaats van de provincie Flevoland gepresenteerd. Dit wordt het eerste gebouw op het Floriadeterrein. De bouwstart staat gepland voor 2016.

Het ontwerp SubZero biedt een verrassende blik op de Flevolandse bodem. De Innovatiewerkplaats zal een toonaangevend gebouw zijn op het Floriadeterrein waar bedrijfsleven, studenten en kennisinstellingen samenwerken aan innovaties op de thema's voeding en gezondheid en welbevinden.

Paviljoen van Flevoland

Tijdens de Floriade in 2022 is de Innovatiewerkplaats het Paviljoen van Flevoland. Hier kunnen bezoekers de innovaties die ontwikkeld zijn, zien en beleven. Het ontwerp maakt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland zichtbaar. Waar eerst alleen maar water was, is nu een uniek gebied ontstaan wat ook nog eens gemiddeld vijf meter onder zeeniveau (NAP) ligt. De innovatiekracht van het Zuiderzeeproject is nog voelbaar in Flevoland. Innovatief watermanagement en duurzame energie-en voedselproductie behoren tot het Flevolandse DNA. De Innovatiewerkplaats verbeeldt dit op een eigenzinnige manier. Een vijf meter dikke laag Flevolandse bodem wordt opgetild tot de NAP-lijn. De daaronder ontstane ruimte wordt afgesloten met een spiegelgevel. De belangrijkste hoogteniveaus van Flevoland zijn zichtbaar in het paviljoen. De boomgaard bovenop het gebouw symboliseert de vruchtbare Flevolandse grond.

Duurzaam en vernieuwend

Met de hoge ambitie van duurzaam en innovatief bouwen, zal de Innovatiewerkplaats andere ontwikkelaars op de Floriade uitdagen. De ambitie van Nature Based bouwen is zichtbaar in de vorm (klimaatarchitectuur) en in het materiaalgebruik. Het gebouw maakt optimaal gebruik van het microklimaat met natuurlijke zonwering, passieve verwarming en koeling en natuurlijke ventilatie. De massa aarde als dak wordt optimaal benut om het hele jaar een behaaglijk binnenklimaat te creeren. De klimaatkas met glazen schoorsteen op het dak is een heerlijke wintertuin en regelt in de zomer de natuurlijke ventilatie. `State-of-the-art' biobased en geopolymeer materialen worden toegepast om de CO2 footprint zo klein mogelijk te houden. Het sluiten van water-, energie-, materiaal-, afval-, en voedselkringlopen worden als technische oplossingen geintegreerd en zijn voor de bezoekers ook te zien en te beleven in de Innovatiewerkplaats. De komende jaren worden steeds innovaties toegevoegd. Zo is het niet alleen in 2016 vernieuwend, maar ook in 2022.

Vruchtbare grond voor samenwerking

Provincie Flevoland ontwikkelt de Innovatiewerkplaats verder samen met ondernemers en kennisinstellingen. Er is financiering beschikbaar voor een basisvariant, maar de ambitie ligt hoger. "Wij bieden letterlijk en figuurlijk vruchtbare grond", licht gedeputeerde Jan- Nico Appelman toe. `Gezamenlijk willen wij het pand verder uitbouwen en inrichten en zo ruimte bieden aan duurzame innovaties".

Floriade Werkt! zichtbaar in gebouw

Het gebouw zal in de aanloop naar en tijdens de Floriade de locatie zijn waar het economische programma Floriade Werkt! zichtbaar en voelbaar is. "Het pand biedt bedrijven en kennisinstellingen volop experimenteer- of demonstratieruimte. Het is de bedoeling dat de Innovatiewerkplaats vanaf de opening bruist van activiteiten", aldus de gedeputeerde. Volgens wethouder Herrema van Almere is de Innovatiewerkplaats een belangrijke stap voor de inrichting van het Floriade terrein. "De Floriade maakt de stap van inspiratie naar realisatie; met de innovatiewerkplaats wordt het eerste paviljoen gerealiseerd voor de Floriade Almere 2022. Zowel functie als ontwerp van dit bijzondere paviljoen zal de komende jaren als inspiratie dienen voor de volgende ontwikkelingen voor de Floriade", aldus de wethouder.

Betekenis voor Aeres Groep

Met de Aeres Groep is een intentieovereenkomst getekend om na opening de Innovatiewerkplaats te gebruiken. "De Innovatiewerkplaats biedt onze studenten en onderzoekers al in de aanloop naar Floriade 2022 mooie mogelijkheden om samen met het bedrijfsleven te werken aan innovaties" zegt Wil Bekkering, directielid CAH Vilentum Almere (onderdeel van de Aeres Groep).