Scholengroep neemt invallers in vaste dienst

De scholengroep Consent in Enschede, met 33 basisscholen, heeft veel jonge docenten met tijdelijke contracten vast in dienst genomen. Waar de meeste scholengroepen voorzichtig zijn, zag Consent juist kans juffen en meesters een vast contract te geven. Marcel Poppink, voorzitter van het college van bestuur, legt uit.

Om hoeveel mensen gaat het precies?

"We hebben het afgelopen schooljaar 67 mensen aangenomen. Een deel daarvan, 17 leerkrachten in totaal, is gaan werken in ons interne flexteam. Zij hebben een vast contract en doen de vervanging op onze scholen als een leraar bijvoorbeeld ziek is. De flexibele schil waar mensen met tijdelijke contracten in zaten, is daardoor nu veel kleiner."

Veel scholen zijn juist voorzichtig met het geven van vaste contracten. Waarom konden jullie dit doen?

"We hebben er heel goed naar gekeken en alle risico's afgewogen. Allereerst komt het doordat het aantal leerlingen de laatste jaren is gegroeid, waardoor je ook meer inkomsten hebt. Ook willen we vooruitlopen op het natuurlijk verloop dat eraan komt. We hebben namelijk veel oudere leraren in dienst. Die gaan de komende jaren met pensioen. Een grote flexibele schil met docenten die een tijdelijk contract hebben, heeft voordelen, maar is vooral ook duur doordat het via uitzendbureaus gaat. En per 1 januari zijn we uit het Vervangingsfonds gestapt en eigen risicodrager geworden. Dat hielp ook."

Leverde dat dan veel op?

"We betaalden 1,5 miljoen euro premie per jaar aan het fonds voor bekostiging van de vervanging. Nu doen we het zelf en kunnen we het geld naar eigen inzicht inzetten. We betaalden namelijk meer premie dan we daadwerkelijk gebruikten. Doordat we een groot bestuur zijn, kunnen we de vervanging goed zelf oplossen."

Dus u heeft het nog niet benauwd van alle vaste contracten? "Nee, helemaal niet. We deden het hiervoor anders, hebben jaren met een grote flexibele schil gewerkt. Door ervaring, berekeningen en het volume van ons bestuur kunnen we nu zeggen dat het ook zo kan."

En wat zijn de voordelen?

"Consent biedt jongeren perspectief. Door de tijdelijke contracten konden we de afgelopen jaren de talenten zien bovendrijven. De leraren die we aannamen, kenden we vaak al. Wij willen investeren in mensen en ze opleiden. Dat zorgt voor continuiteit. We weten waar we aan toe zijn. Het is minder grillig doordat vervangers dezelfde mensen zijn. Dat is alleen maar goed voor het onderwijs. En bovendien is er nu een meer evenredige verdeling gekomen in de leeftijden van leraren."