Modint feliciteert Saxion met uitvinding SaXcell

Modint feliciteert Saxion met uitvinding SaXcell

Gisteren is op het congres Groen is de Rode Draad in Utrecht een kledingstuk gepresenteerd, gemaakt van een garen dat voor 100% is gewonnen uit katoenafval. Nooit eerder is het gelukt zo'n garen te ontwikkelen tot bruikbaar doek. De vinding, SaXcell genaamd, kan het antwoord zijn op een gigantisch probleem in de kledingsector: de jaarlijkse afvalberg van 25 miljoen ton aan katoenen kleding.

Modint feliciteert Gerrit Bouwhuis, Ger Brinks en alle bedrijven die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van SaXcell en de daaruit vervaardigde jurk met deze geweldige prestatie! Naast Humanoid uit Arnhem zijn drie Modint leden betrokken bij dit succes: spinnertij Artofil uit Deurne, weverij Joh. van den Acker uit Gemert en veredelingsbedrijf JB Textiles uit Enschede, dat de verving en finishing voor haar rekening nam.

De wereldprimeur van SaXcell laat wederom zien hoeveel kansen en mogelijkheden benut kunnen worden als bedrijven en instellingen samenwerken om tot nieuwe innovaties te komen. Het stimuleren van samenwerking is een belangrijk onderdeel van de visie van Modint en haar leden. De twee belangrijkste programma's die Modint op dit moment voert zijn de `Routekaart Tapijt en Textiel' en het `Plan van Aanpak voor de verduurzaming van de Nederlandse textiel en kledingsector v 1.0'.

Modint is bijzonder verheugd dat in beide programma's succesvol wordt samengewerkt met Saxion.

Meer informatie kunt u vinden op www.modint.nl of opvragen bij Jef Wintermans via wintermans@modint.nl

Nederlandse uitvinding SaXcell staat voor internationale doorbraak in modewereld

Gereycled katoengaren biedt oplossing voor miljoenen tonnen aan katoenafval wereldwijd

SaxCell is een uitvinding van de Nederlanders Gerrit Bouwhuis en Ger Brinks, beide verbonden aan Saxion University of Applied Science in Enschede. Zij kregen in 2011 het idee om cellulose te onttrekken aan afvalkatoen en daarvan een vezel te maken. In 2012 produceerden ze een kleine hoeveelheid SaXcell. In 2014 volgde een batch van 55 kg, met een materiaalefficiency van meer dan 98%. Nu is het voor het eerst gelukt een doek te weven van SaXcell.

Dit doek is door het Arnhemse modemerk Humanoid verwerkt tot een jurk. Die werd vandaag gedragen door Jolande Sap, tijdens het congres Groen is de rode Draad. Sap werkt namens MVO Nederland als programmamanager voor het `Plan van Aanpak'. Dit is een initiatief van de drie brancheverenigingen in de mode (Modint, INRetail en VGT) om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen in de sector.

SaXcell kan een wereldwijde doorbraak betekenen voor het recyclen van kleding. Tot nu toe was geen goedwerkende techniek beschikbaar om oude kleding te recyclen tot een hoogwaardige grondstof. Uit onderzoek van EY, uitgevoerd in opdracht van het Plan van Aanpak, Rijkswaterstaat en MVO Nederland, blijkt dat het winnen en het gebruik van SaXcell voor vrijwel alle modemerken en -retailers commercieel interessant kan zijn.

De eerste versie van het doek gemaakt van SaXcell is vorige week door MVO Nederland tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Na de presentatie op Groen is de Rode Draad zal Saxion het doek onthullen in New York, tijdens een vergadering van de Sustainable Apparel Coalition op 12 november: een bijeenkomst waar de grootste modemerken in de wereld aanwezig zijn. Daar hoopt Saxion op de definitieve doorbraak van SaXcell.

De volgende bedrijven hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de kledingstukken van SaXcell:

Spinnerij Artofil uit Deurne, weverij Johan van den Acker uit Gemert, finishingbedrijf JB Textiles uit Enschede en Humanoid uit Arnhem, die de kledingstukken heeft ontworpen en geproduceerd. De onderzoeksgroep, onder leiding van Gerrit Bouwhuis, maakt onderdeel uit van het lectoraat Smart Functional Materials dat wordt geleid door Ir. G.J. Brinks, lector. Het lectoraat is onderdeel van de Saxion Academie ACT (Academie Creatieve Technologie, waartoe ook de opleiding Fashion and Textile Technology behoort. De ontwikkeling van SaXcell is financieel mede mogelijk gemaakt door TechforFuture.