EU produceert circa 100 miljoen ton voedselafval


Gepubliceerd op
29 oktober 2015

Op 15 oktober jl. presenteerde het FUSIONS project (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies) de nieuwste en meest betrouwbare cijfers beschikbaar over voedselverspilling in Europa. Hieruit blijkt dat jaarlijks circa 100 miljoen ton aan voedselafval wordt
geproduceerd en dat circa 45% hiervan afkomstig is van huishoudens.

Controleer uw cookie-instellingen

Fusions is specifiek opgezet om Europese landen te helpen meer efficient om te gaan met grondstoffen door de voedselverspilling drastisch te verlagen. Het vierjarige project loopt van augustus 2012 t/m juli 2016 en wordt gefinancierd vanuit het Europese FP7-programma. De cooerdinatie van dit
project is in handen van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Nieuwe update Europese data

De presentatie vond plaats tijdens het EC-evenement Fight Food Waste, Feed the Planet' op de Expo Milaan. Het is voor het eerst dat de hoeveelheid voedselverspilling op een geharmoniseerde wijze wordt gepresenteerd, volgens het FUSIONS technisch raamwerk en door gebruik van een eenduidige
definitie voor voedselverspilling.
Er is nog steeds een aanzienlijke onzekerheid rond de data. Slechts een kwart van de cijfers in de totale overzichtsmatrix van alle EU lidstaten en de ketenschakels van primaire producent tot en met consument kan als betrouwbaar en representatief worden beschouwd. Ongeveer de helft is gevuld
met cijfers van beperkte kwaliteit, en van de laatste kwart zijn helemaal geen data beschikbaar. Met name betrouwbare data over de primaire sector zijn schaars, slechts 3 EU lidstaten kunnen hierover data aanleveren.

Nationale afvalstatistieken en specifieke studies

De gegevens komen o.a. uit nationale afvalstatistieken van de lidstaten, aangevuld met resultaten van specifieke onderzoekstudies. De mate waarin voedselverspilling kan bijdragen tot de klimaatverwarming (Global Warming Potential, GWP) voor de EU wordt geschat op ten minste 227 miljoen ton aan
CO2-equivalenten (Eq.). Dit is 15-20% van het totale GWP van het voedselverbruik in de EU. De definitieve FUSIONS cijfers zullen in het voorjaar van 2016 worden gepresenteerd in het FUSIONS-rapport: "Food waste data set for EU-28".

Handleiding monitoring

Voor het nauwkeurig vaststellen van de voedselverspilling in de komende jaren, zullen meer EU-lidstaten hun voedselverspilling structureel en op robuuste wijze moeten gaan meten. Om de onderzoeken te stroomlijnen en lidstaten hierin te ondersteunen heeft FUSIONS een `Quantification Manual'
ontwikkeld waarin op consistente wijze een analyseraamwerk, definitie van voedselverspilling, samplingsprocedures, richtlijnen voor en voorbeelden van meetmethodes zijn opgenomen. Op vrijwillige basis hebben 8 lidstaten zich aangemeld om in het najaar van 2015, ondersteund vanuit FUSIONS,
elementen van een structurele monitoring methode volgens de handleiding te testen. De definitieve versie van de handleiding monitoring voedselverspilling is begin 2016 beschikbaar.

* DJC (Desiree) Meijer-Michielsen
Contactpersoon DJC (Desiree) Meijer-Michielsen
Contactformulier

Wageningen UR Food & Biobased Research

* Wageningen UR gaat met Green Deal voedselverspilling tegen in de zorg Wageningen UR gaat met Green Deal voedselverspilling tegen in de zorg
* Vitale oudere vraagt voedingsmiddel op maat Vitale oudere vraagt voedingsmiddel op maat
* Sparkling at Sixty - Nog te weinig fabrikanten durven te investeren in senioren Sparkling at Sixty - Nog te weinig fabrikanten durven te investeren in senioren

Meer nieuws



Meer informatie

* EU Fusions website
*


* Document "FUSIONS Food waste data set for EU-28, New Estimates and Environmental Impact" (902,68 kb)