Wethouder Ton Schroor: "Indrukwekkend veel gebeurd in vernieuwing so..


"In twee jaar tijd met hollen en stilstaan waarin we ook brandjes moesten blussen, is er indrukwekkend veel gebeurd in de vernieuwing van het sociaal domein. Die stelling durf ik wel aan. Er is onwaarschijnlijk veel in beweging", zegt wethouder Ton Schroor.

Op 1 januari 2015 nam de gemeente veel (rijks)taken over op het gebied van (jeugd)zorg. B&W kozen voor een aanpak waarbij de eigen kracht van Stadjers centraal staat en passende ondersteuning plaatsvindt in de eigen buurt. De WIJ-teams en een andere inkoop maken onderdeel uit van de
transformatie.

WIJ-teams
In de WIJ-teams werkt de gemeente samen met welzijn- en zorgaanbieders aan het oplossen van hulp- en ondersteuningsvragen van burgers. Dichtbij, samen met burgers, laagdrempelig en in samenhang. De planning is dat er eind 2016 11 WIJ-teams zijn die samen de hele stad bestrijken. Momenteel
bestaan al WIJ-teams in Beijum (foto) en Oosterpark. Naar verwachting gaan de WIJ-teams voor Hoogkerk, Korrewegwijk en Lewenborg op 1 januari 2016 van start.

Jeugdhulp
De gemeente brengt de jeugdhulp in tegenstelling tot veel andere steden onder bij de WIJ-teams. Alleen zo lukt het volgens het college om situaties van `een gezin, een plan, een regisseur' te bereiken. Dit betekent dat ook de Centra voor Jeugd en Gezin eind 2016 opgaan in de WIJ-aanpak.
Hiervoor is het belangrijk om werkprocessen op elkaar af te stemmen en expertise niet verloren te laten gaan.

Beleid
In de WIJ-aanpak zoekt de gemeente aansluiting bij buurtinitiatieven. Onderdelen van gemeentelijke beleidsterreinen komen misschien in de wijken terecht. Hierbij valt te denken aan werk, inkomen en maatschappelijke participatie. B&W zoeken verder verbindingen tussen de WIJ-teams en het
gemeentelijk armoedebeleid, gezondheidsbeleid, sport, jongerenaanpak en het gebiedsgericht werken. Doel is steeds een samenhangende effectieve aanpak waar de individuele burger het meest aan heeft.

Zorgaanbieders
Voor de inkoop van zorg ondertekende de gemeente onlangs 170 contracten met 113 aanbieders. Zij krijgen geld op basis van prestaties en hun klantenbestanden. De gemeente stuurt hierbij op kwaliteit. "De klant krijgt meer te vertellen en kan switchen van zorgaanbieder", aldus Ton Schroor.

Gepubliceerd op: 29-10-2015 09.30 uur; Laatst gewijzigd op : 29-10-2015 09.58 uur