Vervolggesprekken over Sociaal Plan ABN AMRO


Vervolggesprekken over Sociaal Plan ABN AMRO

Geplaatst op 29 oktober 2015
[IMG]
De Unie en de andere bonden hebben maandag 26 oktober en dinsdag 27 oktober weer met de bank overleg gevoerd. We zochten naar varianten voor een vernieuwd sociaal plan en hoe we dat invoeren na de verlenging van het huidige sociaal plan.

Gezamenlijk zoekproces

De vorige overleg sessie sloten de vakbonden en de bank af met de volgende toezegging:
"De bank is bereid te praten over een verlenging van het huidige sociaal plan maar wil wel naar vernieuwing toe op termijn."
Wat `verlenging' en `vernieuwing' precies inhouden en over welke termijnen we nieuwe afspraken gaan maken, dat moet de volgende weken helder worden tijdens de onderhandelingen.
De Unie wil bij die vernieuwing komen tot afspraken die over een lange tijd gelden, die maximale werkzekerheid bieden aan medewerkers, zowel binnen als buiten de bank en met een financieel vangnet.
We hebben besloten om gezamenlijk op een creatieve wijze voorstellen te ontwikkelen. Dit wordt ook wel co-creatie genoemd. Hierdoor kan op een informele wijze gezocht worden naar gezamenlijke belangen en mogelijke oplossingen. De uitdaging is te zoeken naar een manier waarop medewerkers binnen
de bank op lange termijn duurzaam inzetbaar blijven. Anderzijds op welke wijze medewerkers ondersteund moeten worden die toch hun baan verliezen. Het is dus een zoektocht naar maximale werkzekerheid binnen dan wel buiten de bank.

Oplossingsrichting

In drie gezamenlijke werkgroepen spraken we twee dagen lang over effectieve Duurzame Inzetbaarheid, met bijvoorbeeld LevensLang Leren (Life Long Learning) als basis. Een andere werkgroep onderzocht een Pre-fase, die bonden zodanig willen inrichten, dat de kans op aanzeggingen en
boventalligheid zo klein mogelijk wordt. Dit kan door goede afspraken te maken over preventieve mobiliteit. Een derde groep hield zich bezig met de mobiliteitsorganisatie en de vertrekpremie als er toch aanzeggingen komen.

Nog geen uitkomst

We zijn nog niet aan definitieve oplossingen toe. Wel een stap verder met creatieve ideeen die de bank nu in concrete voorstellen gaat uitwerken. We gaan dus gewoon door met de besprekingen. Die gaan nu wel met een beter besef dat er alleen met een gedeelde agenda en visie op de toekomst
gekomen kan worden tot draagvlak.

Hoe verder?

We hebben nieuwe data gepland om eindelijk de onderhandelingen te kunnen starten. Dit zijn:
11 - 11 - 2015
18 - 11 - 2015
25 - 11 - 2015
08 - 12 - 2015
09 - 12 - 2015

Het is nog steeds onze intentie voor het einde van het jaar een eindresultaat ter beoordeling aan onze leden te kunnen presenteren van een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan. Tussentijds houden we jullie op de hoogte.

Met de hulp van de leden!

Dankzij de massale reacties op onze enquete vinden de onderhandelingen nu plaats met een betere uitgangspositie voor medewerkers. Met elkaar maakten we de bank duidelijk dat de aanvankelijke voorstellen van de bank moesten worden aangepast. Je ziet dus dat je als lid wel degelijk invloed hebt
op het proces. Ook over het eindresultaat zijn het uiteindelijk de leden die bepalen of we akkoord gaan.

Gratis lid worden

Alle reden om, als je nog geen lid bent, nog even snel 1 jaar gratis lid te worden bij De Unie. Dat betaalt ABN AMRO nog in de huidige cao-periode. Stuur dit bericht daarom door naar een collega die geen lid is. Hoe meer leden hoe beter we als Unie de collectieve belangen kunnen behartigen.
Interesse om lid te worden? Kijk ook eens op www.unie.nl/abnamro

Contact

Voor vragen kunt je contact opnemen door een e-mail te sturen naar Hans de Jong, de belangenbehartiger collectief van De Unie bij ABN AMRO.

Informatie

Sectoren: Finance