Konijnenplaag in Kasteelpark


Er is ontheffing aangevraagd voor het bestrijden van konijnen en vossen met behulp van kunstlicht in Kasteelpark Ter Horst.

De afgelopen jaren probeert de wildbeheereenheid Horst de konijnenpopulatie in het Kasteelpark op niveau te houden door het inzetten van fretten. Nu blijkt dat deze methode niet voldoende is. Het aantal konijnen blijft groeien.

De konijnen veroorzaken veel schade aan de sportvelden. Hierdoor is extra onderhoud nodig om de velden weer veilig te kunnen gebruiken. In overleg met de provincie, wildbeheer, de sportverenigingen en de gemeente is een ontheffing aangevraagd om de konijnen te bestrijden met behulp van
kunstlicht.

Door het grote aantal konijnen is de vossenpopulatie binnen het Kasteelpark ook toegenomen en wordt de dierenweide regelmatig "leeggeroofd". De vossen hebben een gunstig effect op het konijnenbestand, maar het doden van de dieren uit de dierenweide werkt erg demotiverend voor de vrijwilligers
en de bezoekers. Daarom is ook een ontheffing aangevraagd om de vossen te bestrijden tot een acceptabel niveau.

Het bestrijden van de konijnen en de vossen vindt plaats in de avonduren en vroege ochtend. Zo hopen we dat er geen overlast is voor de overige gebruikers van het Kasteelpark.