Resultaat onderzoek toezicht en handhaving


De gemeente heeft opnieuw de hulp ingeroepen van haar inwonerpanel met ruim 900 leden. Dit keer om op te halen welke prioriteiten zij stellen ten aanzien van gemeentelijk toezicht en handhaving.

Exact 500 inwoners van De Ronde Venen hebben in september 2015 een digitale enquete ingevuld. Daarnaast hebben 9 inwoners deelgenomen aan een focusgroep waarbij zij tijdens een rondetafelgesprek verder inzoomden op dit onderwerp. De resultaten worden meegewogen bij de ontwikkeling van
gemeentelijk beleid op toezicht en handhaving voor de periode 2016-2018.

Het panel ziet een gedeelde verantwoordelijkheid in toezicht en handhaving van inwoners, gemeente, politie, milieudienst en andere `handhavers en bedrijfsleven. De verhoudingen verschillen per onderwerp. Waar panelleden bijvoorbeeld bij illegaal gebruik van een grondperceel of illegale
bewoning vooral actie van de gemeente verwachten, zien zij bij overlast door hondenpoep en overlast door zwerfvuil vaker voor zichzelf een verantwoordelijkheid.

De volgende drie onderwerpen hebben topprioriteit volgens het panel:

1. Overlast door baldadigheid of hinderlijk gedrag.
2. Illegaal gebruik van grond. Bijvoorbeeld zonder vergunning bouwen van aanbouwen, uitbouwen, opbouwen, schuren bergingen, te hoge schuttingen.
3. Parkeerplekken die te lang worden gebruikt voor boottrailers, kampeermiddelen, aanhangwagens, vrachtwagens, wrakken, materialen voor tijdelijke bouwactiviteiten enz.

De focusgroep onderschrijft de gedeelde verantwoordelijkheid van inwoners, gemeente, politie, milieudienst en andere `handhavers en bedrijfsleven. Zij vraagt hierbij gemeente en ketenpartners randvoorwaarden te creeren waardoor inwoners kunnen signaleren maar vooral eigen verantwoordelijkheid
kunnen nemen om kleine ergernissen zelf op te lossen. Zij adviseert de gemeente zich te richten op onderwerpen met grote maatschappelijke impact of onderwerpen die zij gebundeld kan aanpakken. Dit zou volgens hen een efficiencyslag voor het gemeentelijke apparaat betekenen.

Onderaan deze pagina kunt u het volledige onderzoeksverslag downloaden.

Te downloaden:

* Onderzoeksverslag handhavingsbeleid september 2015.pdfpdf(402,03 KB)

Document download informatie:

* Bestanden met de extensie .pdf kunnen gelezen worden met bijvoorbeeld: Adobe Reader