Nederlandse natuur herstelt voorzichtig


29 oktober 2015 Diersoorten in Nederland laten na decennia van achteruitgang weer een voorzichtig herstel zien. Dat blijkt uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Keersop benstr stuw Westerhoven_20100430_6.JPG

Er zijn meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieen, vissen, libellen en vlinders. Volgens het WNF wil dit niet meteen zeggen dat het nu goed gaat met onze natuur. De stijging is vooral de zien bij dieren in en rond het water. Daar is hebben o.a. de waterschappen veel herstelwerk
gedaan. Er is gewerkt aan een betere waterkwaliteit, natuurvriendelijke oevers en vis-passages. Strengere regels voor de visserij zorgen ervoor dat dierpopulaties in en rond natte natuur de laatste 25 jaar met 40 procent toenamen. Een mooi voorbeeld is de beekprik die alleen leeft in heel
zuiver water. Deze zeldzame waterdiertjes waren in een groot deel van hun oorspronkelijke leefgebied verdwenen. Dat komt vooral door vervuiling in de vorige eeuw. In in aantal gebieden van Waterschap De Dommel is de beekprik weer langzaam terug aan het komen.

Op het land staat de natuur volgens het WNF onverminderd onder druk. In agrarische gebieden lijden dieren onder zware bemesting, pesticiden en het droogmalen en maaien van weilanden.

Lees het volledige rapport van het WNF.

Bekijk het item van de NOS over het herstel van de Nederlandse natuur.

Bekijk het item van de NOS over de zeldzame beekprik die weer in het gebied van Waterschap De Dommel voorkomt.