Beta Challenge op Het Streek in Ede - Waterschap Vallei en Veluwe


Deze week starten ruim 70 mavo 3 leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek met hun beta challenge. In een periode van 8 weken worden zij op een actieve manier en met verschillende opdrachten uitgedaagd om een eigen werkend prototype van een duurzame mini zuivering te maken
voor hun `eigen' vakantiehuisje.

Samenwerking tussen verschillende partijen

Docenten van Het Streek, docenten van Helicon en wij van het waterschap, hebben deze beta challenge op maat voor deze leerlingen gemaakt. De komende 8 weken zijn de ultieme test. Als het project een succes is, zet de school het ieder jaar opnieuw in voor hun mavo 3 klassen.

Vanuit de theorie naar de praktijk

De leerlingen doen onderzoek naar het werk van het waterschap en hoe een zuivering werkt in het bijzonder. Daarnaast lopen ze een dag mee met de opleiding Watermanagement van Helicon MBO in Velp. Tijdens deze dag krijgen de leerlingen een beeld van wat de mogelijkheden zijn met deze studie.
Vervolgens bezoeken ze de RWZI in Ede en gaan ze aan de slag met de werktekening en de bouw van hun eigen werkende mini zuivering. Het eindresultaat presenteren zij in de week voor de kerstvakantie.

Ontdekken, ervaren en beleven

Actief leren en beleven staat in deze projectperiode centraal. Ontdek zelf wat werkt en wat niet werkt. Ervaar hoe het is om zelf die technicus te zijn die werkt aan een zuiveringsinstallatie. Deze manier van leren, stimuleert leerlingen om na te denken of dit bij hen past en of zij een studie
watermanagement willen volgen. Wellicht zijn deze leerlingen van nu wel onze toekomstige collega's!