De nieuwe bibliotheek - Studium Generale Almere: een gezonde stad, een groene stad!

donderdag 29 oktober 2015

Bibliotheek Stad, de nieuwe zaal

19.30 tot 21.30 uur

"Een groene leefomgeving laat mensen sneller van stress herstellen."

"Er kunnen vele miljoenen bespaard worden met vergroening van steden."

Groen en Gezond

Op donderdag 29 oktober organiseren Windesheim Flevoland, CAH Vilentum Almere en de nieuwe bibliotheek een Studium Generale college over Groen en Gezondheid. De groene leefomgeving heeft enorme potenties om gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen, aldus Dinand Ekkel, Lector Groene en Vitale Stad van CAH Vilentum. In dit college zal hij ingaan op het onderzoek naar het ontstaan van de mens in interactie met zijn omgeving, de huidige maatschappelijke gezondheidsvraagstukken en wat die met elkaar te maken hebben. Ook gaat hij in op het onderzoek aan de hogeschool.

Tuinontwerpster Anke Wijnja van Bureau Fonkel laat met voorbeelden zien hoe zij de resultaten van onderzoek in de praktijk toepast.

Biofilie

Dat groen goed voor ons is, komt omdat de voorliefde voor de natuur in ons DNA zit. Dat althans is de strekking van de biofilie-hypothese, het heeft een evolutionaire oorsprong: savanne-achtige natuur is onze natuurlijke habitat; daar voelen we ons nog steeds thuis. Maar gaandeweg zijn we vervreemd aan het geraken van die natuur. We wonen in steeds grotere steden, waar elk stukje groen bebouwd wordt. We eten voedsel waarvan we geen idee hebben waar het vandaan komt en hoe het groeit. En steeds vaker worden de gevaren van de natuur benadrukt in plaats van de positieve aspecten; wespen zijn gevaarlijk, een boswandeling wordt ontraden vanwege teken en ouders waarschuwen hun kinderen vooral niet in de boom te klimmen, anders val je..... En intussen worden we steeds dikker, eenzamer, depressiever en krijgen steeds eerder te maken met chronische ziektes.

Healing environments

In het onderzoek zien we sinds de jaren '80 een toename van de potentie van de natuur, het groen om ons heen, voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Een belangrijke studie was die waarbij bleek dat als je in een ziekenhuis uitkijkt op een groen landschap, je eerder en beter herstelt van een operatie dan wanneer je uitkijkt op de stad. (Handig om te weten als je wordt opgenomen; kijk even welke kamer de verpleging bedacht heeft en vraag eventueel om een andere!) Wat de relatie tussen groen en gezondheid betreft blijkt vooral het stressherstellend vermogen van groen sterk te zijn, waardoor mensen zich sneller beter, vitaler en gezonder voelen. In de ouderenzorg wordt dit concept van 'healing environment' gebruikt om zowel binnen als buiten de instelling de groene omgeving zodanig in te richten, dat dit de kwaliteit van leven optimaal bevordert en ondersteunt. `Er worden in Nederland op veel plaatsen dementietuinen, Alzheimertuinen, belevingstuinen aangelegd. Dit is een goede ontwikkeling, maar er is nog veel onbekend over wat in zo'n tuin nu wel en wat niet werkt. Daar valt nog een wereld te winnen' aldus Dinand Ekkel.

Praktijk

Anke Wijnja van Bureau Fonkel ontwerpt belevings- en beweegtuinen voor bijzondere doelgroepen, zoals demente ouderen, somatische bewoners of kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap. "Er moet zowel voor jong en oud wat te beleven zijn, iets wat al je zintuigen prikkelt en waar geen dag hetzelfde is", aldus Anke Wijnja. Aan de hand van voorbeelden laat zij zien hoe zij de resultaten van onderzoek in de praktijk toepast.

Studium Generale Almere is een initiatief van Windesheim Flevoland, CAH Vilentum en Plusbibliotheek Flevoland.

Gratis op vertoon van een toegangskaartje, verkrijgbaar via de website of bij de klantenservice.

Kosten: Gratis Kaarten zijn verkrijgbaar aan de klantenbalies in de nieuwe bibliotheek