Tegen de stroom in: 9 IT startups uit Palestijnse Gebieden in Den Haag

dinsdag 27 oktober 2015 13:26 Economie

Dit is een origineel bericht van SPARK

Ook al zijn de omstandigheden in de Palestijnse Gebieden verre van ideaal, Palestijnse ondernemers zijn ambitieus en succesvol. Dat blijkt uit de sterke selectie van 9 innovatieve IT startups uit Gaza en de West Bank die aanstaande donderdag meedoen aan de IT pitch van het Nederlands-Palestijns Bilateraal Forum in Den Haag. Nederlandse investeerders schuiven aan en beoordelen de pitches. In wie gaan zij investeren: het online muziekplatforum IndiePush, het event tool Ezents, de mobile game production studio Yakoota, het Security Intelligence bedrijf Redcrow of toch een van de andere vijf mededingers?

DE PITCH

De pitch vindt plaats op donderdag 29 oktober aanstaande, van 11.00 - 15.00 uur, inclusief lunch, in het Bel Air hotel in Den Haag. Dit programma is onderdeel van het Nederlands-Palestijns Bilateraal Forum, dat de betrekkingen van ons land met de Palestijnse Autoriteit beoogt te verdiepen en verbreden. Daarbij zijn overheden, gemeentes, bedrijven en universiteiten betrokken. Het overkoepelende thema van de samenwerking is: innovatie.

Voor de pitch hebben de Nederlandse NGO SPARK en haar lokale partners de afgelopen maanden een zorgvuldig selectietraject doorlopen met innovatieve IT ondernemers in de Palestijnse gebieden. Daarna hebben de geselecteerde ondernemers een intensieve bootcamp gevolgd met uiteenlopende trainingen en begeleiding. Voor de pitch in Den Haag zijn uiteindelijk 9 startups geselecteerd.

HET FORUM

Het Forum begint om 09.00 uur met presentaties over de Palestijnse markt en de instrumenten die de Nederlandse overheid beschikbaar stelt om Nederlandse bedrijven (geinteresseerd in de Palestijnse Gebieden) en Palestijnse bedrijven te ondersteunen. Deze presentaties kunnen ook voor u van belang zijn. Minister-president Mark Rutte en zijn Palestijnse evenknie premier Hamdallah zijn vanaf 15:00 uur aanwezig bij de officiele opening.

Ook worden ruim 100 Palestijnse deelnemers verwacht, waaronder verscheidene burgemeesters, ondernemers en wetenschappers uit de Agro, Energie, Water en ICT-sector. Behalve de start-ups zal ook een aantal Palestijnse IT-outsourcing bedrijven aan het forum deelnemen.

SPARK

Al 20 jaar zet SPARK zich in voor het ontwikkelen van hoger onderwijs en ondernemerschap in fragiele staten, zodat jonge mensen in staat zijn een bijdrage te leveren aan de stabiliteit in hun land. Momenteel is SPARK actief in 14 fragiele staten in Afrika, Zuidoost Europa en het Midden Oosten. De bootcamp is door SPARK en verschillende lokale partnerorganisaties georganiseerd. Het is een unieke kans om op een toegankelijke manier mooie innovatieve IT ondernemers te leren kennen, en eventueel in te investeren of partnerschappen mee aan te gaan.