Solvay-groep - resultaten 3de kwartaal & 1ste 9 maanden van 2015

Brussel, 29 oktober 2015

Hoogtepunten 3^de kwartaal

o De netto-omzet van de Groep bedroeg EUR 2 714 mln, een stijging van 5% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014. Dit was volledig toe te schrijven aan de conversie-impact van wisselkoersschommelingen die 5% bijdroegen. Perimetereffecten van 1% werden geneutraliseerd door lagere volumes van -1%. De prijzen waren over het algemeen stabiel ten opzichte van vorig jaar.

o De REBITDA kwam op EUR 524 mln, 14% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een sterk prijszettingsvermogen van EUR 58 mln in alle bedrijfssegmenten kon ruimschoots compenseren voor het geringe negatieve volume-effect en de hogere vaste kostenbasis van respectievelijk EUR -14 mln en EUR -17 mln. De impact van wisselkoersverschillen bedroeg EUR 37 mln. De REBITDA marge groeide 157 basispunten tot 19% van de netto-omzet.

o Advanced Formulations kwam uit op EUR 98 mln, een daling van -8% vergeleken met vorig jaar, doordat de forse daling van de vraag op de olie- en gasmarkten bleef aanhouden en dit slechts gedeeltelijk werd goedgemaakt door hogere verkoopvolumes van Aroma Performance;

o Advanced Materials kwam uit op EUR 236 mln, een toename van 26% tegenover 2014, nogmaals een opeenvolgend recordkwartaal, gedreven door volumegroei in alle GBUs en in het bijzonder Specialty Polymers dat ondersteund werd door een sterk groeiende vraag naar smart devices;

o Performance Chemicals kwam uit op EUR 211 mln, een stijging van 9% tegenover vorig jaar, dankzij een sterke nettoprijszetting in het hele bedrijfssegment en verbeterde volumes voor Acetow ten opzichte van het tweede kwartaal; o Functional Polymers kwam uit op EUR 44 mln, meer dan dubbel dan het jaar ervoor, vooral dankzij een hogere prijszetting en volumes in Polyamide, terwijl de bijdrage van RusVinyl bleef toenemen;

o Corporate en Business Services maakte nettokosten van EUR -66 mln, EUR -16 mln meer dan vorig jaar, voornamelijk door nadelige wisselkoerseffecten en een eenmalige waardevermindering op koolstofemissierechten (CERs) van EUR -7 mln.

o Het IFRS nettoresultaat, Groepsaandeel, bedroeg EUR 103 mln tegenover EUR 115 mln in 2014. Het aangepaste nettoresultaat, Groepsaandeel, was EUR 121 mln tegenover EUR 133 mln in het derde kwartaal van 2014. De hogere REBITDA, en de lagere financiele lasten en belastingen wogen niet op tegen de impact van wisselkoersschommelingen op RusVinyl, de hogere niet-recurrente kosten te wijten aan de overname van Cytec en een lagere bijdrage van beeindigde bedrijfsactiviteiten.

o De vrije kasstroom bedroeg EUR 188 mln tegenover EUR 122 mln in 2014. De nettoschuld daalde van EUR 1 608 mln tot EUR 1 473 mln op het einde van het tweede kwartaal.

o Interim bruto dividend van EUR 1,36 per aandeel, uit te betalen op 21 januari 2016. Het totale dividend, dat in februari 2016 wordt aangekondigd, zal aangepast worden om de verdeling van rechten te weerspiegelen die betrekking hebben tot de beoogde kapitaalverhoging, zoals gebruikelijk is voor dit soort transacties.

Citaat van de CEO, Jean-Pierre Clamadieu

Solvay heeft een sterke prestatie neergezet in het derde kwartaal, een duidelijk gevolg van de transformatie van de Groep. De goede autonome groei was het resultaat van onze brede en wereldwijd verspreide portefeuille, onze constante focus op innovatie en uitmuntendheid. We wisten bovenal het prijszettingsvermogen te behouden in onze bedrijfsonderdelen, ondanks aanhoudende zwaktes in sommige van onze markten. De resultaten hebben baat gehad van gunstige wisselkoersen.

Onze transformatie wordt voortgezet met Cytec en we verwachten deze overname eind 2015 af te ronden. We zetten ons in voor een vlot en effectief integratieproces en voor een snelle verwezenlijking van synergieen. We zijn vol vertrouwen en enthousiast over de waardecreatie van deze combinatie, die onze volgende groeifase zal aandrijven.

Vooruitzichten

De resultaten van het vierde kwartaal zullen waarschijnlijk afzwakken vergeleken met het derde kwartaal als gevolg van seizoensfactoren. Solvay bevestigt zijn verwachting van een solide REBITDA groei voor het volledige jaar 2015.

TOELICHTING VOORAF

Alle historische data werden herwerkt voor perimeterwijzigingen om vergelijking te vergemakkelijken, tenzij anders aangegeven. Naast de financiele informatie op IFRS-basis stelt Solvay prestatie-indicatoren voor op de aangepaste winst- en verliesrekening die de niet-contante elementen uitsluiten van de boekhoudkundige impact van de toewijzing van de overnameprijs van Rhodia ("Purchase Price Allocation" (PPA)).

Hier vindt u de presentatie in PDF (Engels)

VOLG ONS OP twitter @SolvayGroup

De internationale chemiegroep SOLVAY staat industrieen bij in het zoeken naar en invoeren van steeds meer verantwoorde en waarde-scheppende oplossingen. Solvay genereert 90% van zijn netto-omzet in activiteiten waar hij tot de wereldtopdrie behoort. De Groep levert aan veel markten, varierend van energie en milieu, tot auto en luchtvaart of elektriciteit en elektronica, met een doel: de prestaties van zijn klanten te verhogen en de levenskwaliteit van de samenleving te verbeteren. De Groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 26.000 werknemers in 52 landen en haalde een netto-omzet van EUR10,2 miljard in 2014. Solvay nv (SOLB.BE) staat genoteerd op Euronext in Brussel en Parijs (Bloomberg: SOLB:BB - Reuters: SOLB.BR).

LAMIA NARCISSE CAROLINE JACOBS MARIA ALCON GEOFFROY RASKIN BISSER ALEXANDROV