De maskerbij heeft het moeilijk tijdens Halloween

29 oktober 2015 | CULEMBORG

De maskerbij heeft het moeilijk tijdens Halloween

Ook burgers kunnen de maskerbij helpen

Bijzondere bijen zijn het, met een opvallende tekening in het gezicht: maskerbijen. Juist in de herfstperiode rond Halloween hebben deze wilde bijen het moeilijk door tekort aan voedsel en schuilplaatsen. Om de bijen te helpen heeft een groot aantal partijen het project ‘Bee Deals’ gestart. Ook burgers kunnen de maskerbij helpen, met najaarsbloeiers op balkon of in de tuin, of met een bijenhotel.

Angstaanjagend maar nuttig

Als je de maskerbijen in detail bekijkt dan zien ze er nog best angstaanjagend uit. Als ze zich bedreigd voelen blazen ze bellen, wat het nog geheimzinniger maakt. Ze zijn echter ongevaarlijk en steken niet. Maskerbijen zijn nuttig en spelen een belangrijke rol in bestuiving van allerlei plantensoorten. Ze zijn meestal niet kieskeurig wat betreft hun stuifmeel of nectarbron dus veel planten zijn voor hen geschikt. In Nederland zijn momenteel nog 21 soorten maskerbijen. Enkele soorten, zoals de tuinmaskerbij, de weidemaskerbij en de poldermaskerbij komen in het hele land voor en zijn vrij algemeen.

Help de bijen de winter door

Wilde bijen – zoals de maskerbijen - zijn solitaire bijen. Ze leven dus niet in een kolonie zoals de honingbij. In de herfst hebben de bijen het vaak moeilijk omdat er te weinig bloeiende planten zijn. Meer najaarsbloeiers in bloemenweide en tuinen helpt de bijen in het najaar. Wilde bijen nestelen vanaf oktober in holle stengels, gangen in hout en ook wel in de grond. Mensen kunnen de bijen helpen door nestgelegenheid neer te leggen of te maken: een bijenhotel.

Voor het project Bee Deals heeft CLM verschillende infokaarten opgesteld met informatie voor de geïnteresseerde burgers en boeren. Bijvoorbeeld over welke bloemen bijen lekker vinden, contacten van goede zaadleveranciers, slimme maatregelen in de akkerbouw en fruitteelt, en over bijenhuisvesting. Deze online kaarten zijn te vinden op www.beedeals.nl

Bee Deals bij u in de buurt

Op meerdere plaatsen in Zuid-Holland en Noord-Brabant worden bijvriendelijke maatregelen in de bedrijfsvoering genomen, via verrassende afspraken tussen partners in de ketens. Het instrument daarvoor is de Bee Deal: een afspraak tussen partijen die met elkaar in voedings-, water- en overheidsketens zitten.

Zo werken Jumbo Supermarkten en verschillende peren- en appeltelers aan bloemrijke randen in de boomgaarden, en leggen meerdere waterschappen en boeren kruidenrijke randen aan langs watergangen. Op www.beedeals.nl kunt u op de interactieve kaart zien waar de Bee Deals zich bevinden en wie daarbij betrokken zijn.

Project Bee Deals

Het project Bee Deals is een uniek ketenproject waarin verschillende partners uit de voedsel, water en overheidsketens samenwerken aan de verbetering van de leefomgeving van bijen. Sinds 2013 werken Jumbo, The Greenery, Sodexo, Willem & Drees, Kieft Seed, samen met de gemeente Oss, de waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas en Rijnland en de Triodos Foundation aan de verbetering van de leefomgeving van de bijen.