Chinees modetalent krijgt podium in Boijmans tentoonstelling

Pyuupiru, Mercury, uit de serie Planetaria

Persbericht

Chinees modetalent krijgt podium in Boijmans tentoonstelling

29 oktober 2015

Gisteren opende minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de tentoonstelling `The Future of Fashion is Now' in het OCT Contemporary Art Terminal, Shanghai. Initiator en mede samensteller Han Nefkens kondigde aan dat de tentoonstelling in Shenzhen wordt uitgebreid met nieuwe kunstwerken van makers uit China. De bekende Chinese ontwerpers Zha Dang, Dooling Jiang en ZucZug stellen daarvoor een top vijf samen van het Chinese modetalent van dit moment. In december selecteren Han Nefkens, gastconservator Jose Teunissen en artistiek directeur van OCT Art and Design Gallery in Shenzen Mr Feng Feng uit deze shortlist de ontwerpers die nieuw werk mogen maken. Museum Boijmans Van Beuningen toont het Nederlandse publiek deze nieuwe Chinese kunstwerken na de tentoonstelling in Shenzhen. Via de website www.futureoffashion.nl is dit te volgen.

The Future of Fashion is Now

De succesvolle tentoonstelling was in 2014 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam te zien. De bijzondere samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Han Nefkens Fashion on the Edge biedt al jaren een platform voor vernieuwende modeontwerpers. Zo krijgen toptalenten van nu de mogelijkheid om hun werk te tonen. In het kader van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima is de tentoonstelling naar China gebracht. `The Future of Fashion is Now' is de komende vier maanden in Shanghai te zien en reist daarna door naar Shenzhen waar ze van 26 maart tot en met 31 juli 2016 in de Hua Gallery wordt geexposeerd.

Nederlands-Chinese samenwerking modeopleidingen

"The Future of Fashion is Now' is aanleiding tot andere bijzondere samenwerkingen. In het kielzog van de tentoonstelling zijn een aantal Nederlandse modeontwerpers meegereisd om expertise uit te wisselen met Chinese collega's. Direct na de opening in Shanghai ondertekende Donghua University, een van de belangrijkste modeopleidingen van China, een intentieverklaring met de modeopleiding ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem om samen te gaan werken op het gebied van mode en innovatie. Artez heeft hierin een internationale reputatie door bekende alumni als Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Donghua University ontwikkelt op dit moment, in samenwerking met de stad Shanghai, een platform waar modeontwerpers, ingenieurs en wetenschappers samenkomen om nieuwe technieken en maakprocessen van de mode-industrie rondom Shanghai verder te ontwikkelen.

Partners

`The Future of Fashion is Now' wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van OCT, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de bijdragen van Control Union Shanghai, Han Nefkens Fashion on the Edge, Next Fashion, Guangzhou Academy of Fine Arts, The Pin Projects, de Nederlandse Ambassade in Peking en DutchCulture, de organisatie voor internationale culturele samenwerking die in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW werkt.