Particuliere schenking 1 miljoen euro aan Museum De Lakenhal

PERSBERICHT

29 oktober 2015

Particuliere schenking 1 miljoen euro aan Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal heeft een particuliere schenking ontvangen van 1 miljoen euro.

De schenking zal voor een deel ten goede komen aan de aankoop van een 17e-eeuws schilderij. Het andere deel is bestemd voor de restauratie en uitbreiding van het museum in de periode 2016-2018. De recente schenking is het hoogtepunt van een reeks giften die Museum De Lakenhal in het afgelopen jaar ontving. Steeds meer particulieren verbinden zich op deze wijze met het museum.

Schenking 1 miljoen euro

De schenking van 1 miljoen euro is afkomstig van een particulier, met wie het museum reeds jaren een bijzondere band onderhoudt. In overleg met de schenker is de bestemming van de gift vastgelegd. Museumdirecteur Meta Knol: “Wij zijn enorm blij en vereerd met dit genereuze gebaar. In overleg met de schenker hebben we een passende bestemming gevonden, waardoor de collectie van het museum duurzaam verrijkt kan worden. Een deel van het bedrag zal daarnaast besteed worden aan de nieuwe educatieruimte voor kinderen, zodat de inspiratie die uitgaat van onze collectie blijvend kan worden doorgegeven aan volgende generaties.” De schenker wenst anoniem te blijven. De Vereniging van Belangstellenden (VBL) in Museum De Lakenhal heeft een bemiddelende rol gespeeld bij de totstandkoming van de schenking.

Reeks schenkingen

De afgelopen jaren heeft Museum De Lakenhal een toenemend aantal kleine en grote schenkingen ontvangen. Else Valk, dochter van kunstenaar Hendrik Valk (1897-1987), schonk ruim twintig werken uit het oeuvre van haar vader, die nog t/m 29 november te zien zijn in een speciale tentoonstelling. Uit de erfenis van de heer Wijnand Goppel ontving het museum €50.000 ten behoeve van restauratie van de collectie. Het Lucas van Leyden Mecenaat ontving dit jaar €45.000 uit de nalatenschap van mevrouw Aty van der Drift. Het bedrag komt ten goede aan de restauratie en uitbreiding van het museumgebouw. Op initiatief van Geert Crielaard bracht een groep van twaalf Leidse particulieren recent het aankoopbedrag bijeen om een bijzonder 18e-eeuws loodglas met gegraveerd opschrift ‘HAEC LIBERTATIS ERGO’ aan de collectie te kunnen toevoegen. Wijlen Conny van Hoeken liet het museum tweeduizend gulden na, die in overleg met de erven wordt besteed aan de restauratie van drie stalenboeken uit de museumcollectie.

Mecenaat en vrienden

Vaak speelt de vriendenvereniging VBL een rol bij schenkingen. Zo werd in 2014 onder de vrienden een bedrag van €60.000 succesvol bijeen gebracht voor de restauratie van het monumentale drieluik ‘De Kruisiging’ (ca. 1517) van Cornelis Engebrechtsz. In toenemende mate is daarnaast sprake van ‘planned giving’, waarbij particulieren bij leven en welzijn met het museum in overleg gaan over hun nalatenschap.

Het in 2011 opgerichte Lucas van Leyden Mecenaat is met vijftig leden zeer succesvol. Dit inspirerende en levendige netwerk rond Museum De Lakenhal staat onder voorzitterschap van Elco Brinkman. Tal van particulieren en bedrijven die Leiden in het algemeen en Museum De Lakenhal in het bijzonder een warm hart toedragen, hebben zich aangesloten. In 2014 werd in het verlengde daarvan ook de American Friends of Museum De Lakenhal opgericht.

Restauratie en uitbreiding

In de periode 2016-2018 wordt het monumentale museumgebouw, de oude ‘Laecken-Halle’ uit 1640, hoogwaardig gerestaureerd. Daarnaast wordt het museum uitgebreid met nieuwbouw, waarbij meer ruimte ontstaat voor publieksfuncties en tentoonstellingszalen. Circa 75% van het gewenste bouwbudget van 22 miljoen euro is beschikbaar gesteld door de Gemeente Leiden. Daarnaast heeft Museum De Lakenhal inmiddels 3,2 miljoen euro geworven uit bijdragen van onder meer de BankGiro Loterij, de Provincie Zuid-Holland, en diverse (private) fondsen, stichtingen en particulieren. Het museum heeft als doel om daar bovenop nog circa 1 miljoen euro te werven, zodat de restauratie en uitbreiding van het museum optimaal kan worden uitgevoerd.