Syrie: twaalf aanvallen op ziekenhuizen in een maand

donderdag 29 oktober 2015 11:08 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Artsen zonder Grenzen

Amsterdam, 29 oktober 2015 - 35 Syrische patienten en medische medewerkers zijn gedood en 72 gewond door een belangrijke toename van het aantal luchtaanvallen op ziekenhuizen in Noord-Syrie. Dat meldt Syrische medische staf die ondersteund wordt door Artsen zonder Grenzen.

Twaalf ziekenhuizen in de gouvernementen Idlib, Aleppo en Hama werden doelwit bij een golf aanvallen in oktober. Daaronder waren zes ziekenhuizen die Artsen zonder Grenzen ondersteunt. Ook vier ambulances werden verwoest. Een ziekenhuis heeft inmiddels haar deuren weer geopend. Ondertussen blijft het voor de bevolking erg moeilijk spoedeisende hulp te krijgen, net als basisgezondheidszorg en zorg op het gebied van verloskunde en kindergeneeskunde.

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen als gevolg van de golf van aanvallen in de regio. Sommigen hebben hun toevlucht gezocht in het open veld of in nabijgelegen dorpen. Volgens gezondheidswerkers van Artsen zonder Grenzen zijn anderen naar verder gelegen streken gevlucht. Als gevolg van de aanvallen hebben 1.700 families hun toevlucht gezocht in vier kampen rond de plaats Atmeh in het gouvernement Idlib. Daar verblijven al 110.000 gevluchte Syriers. In de afgelopen week kwamen nog eens 225 families aan.

'Na meer dan vier jaar oorlog, blijf ik verbijsterd over hoe makkelijk het internationale humanitaire recht geschonden wordt door alle partijen in dit conflict', zegt landencooerdinator voor Syrie Sylvain Groulx van Artsen zonder Grenzen. 'De grote vraag is of het humanitaire recht in feite dood is. Zoveel humanitaire en medische organisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, blijven oproepen tot het onmiddellijk stoppen van dit soort aanvallen in het hele land, maar worden onze stemmen gehoord?'

Met de winter in aantocht is adequaat onderdak een dringende prioriteit. Dit komt bij de al moeizame toegang tot medische zorg voor de verdreven bevolkingsgroepen. Er is weinig capaciteit om bestaande kampen uit te breiden of nieuwe te bouwen om deze massale toestroom op te vangen. Sommige van de gevluchte families delen tenten met andere, terwijl andere families hun toevlucht zoeken in gebouwen als moskeeen en scholen.

'In aanvulling op de extra medische hulp via een mobiele kliniek in het zuiden van Aleppo, onderzoeken we of we hulpgoederen als tenten kunnen aanvoeren', zegt Groulx. 'We zullen ook andere items als dekens distribueren. Maar deze hulp is een druppel in de oceaan als je kijkt naar wat deze families echt nodig hebben: veiligheid, bescherming. Ze moeten niet langer van moment tot moment moeten leven, angstig afwachtend tot de volgende bom valt.'

Artsen zonder Grenzen heeft zes medische faciliteiten in Syrie en ondersteunt meer dan 150 klinieken, gezondheidsposten en veldhospitalen, waarvan er dus zes werden getroffen bij de aanvallen. De organisatie behandelt ook patienten uit Syrie die naar Jordanie, Libanon en Irak zijn gevlucht.