KU Leuven waagt zich voor het eerst aan MOOCs

29 OKT. 2015. De KU Leuven biedt dit academiejaar voor het eerst drie Massive Online Open Courses (MOOCs) aan. Daarnaast zijn er ook twee Small Private Online Courses (SPOCs). Voor deze online courses gaat de universiteit in zee met het prestigieuze platform edX.

29 OKT. 2015. De KU Leuven biedt dit academiejaar voor het eerst drie Massive Online Open Courses (MOOCs) aan. Daarnaast zijn er ook twee Small Private Online Courses (SPOCs). Voor deze online courses gaat de universiteit in zee met het prestigieuze platform edX.

Mensen van over de hele wereld kunnen vanaf dit academiejaar aan de KU Leuven terecht voor een online cursus over de Eerste Wereldoorlog, het mensenrechtenbeleid van de EU of e-psychology. Met voorlopig al een kleine 15 000 deelnemers zijn de eerste KU Leuven-MOOCs een succes.

Professor Filip Raes neemt zijn online cursisten mee in de wereld van de e-psychology. Deze cursus gaat dieper in op technologie die onze fysieke, mentale en sociale gezondheid wil verbeteren. Professor filosofie Nicolas de Warren heeft het in zijn MOOC over filosofie en de Eerste Wereldoorlog. Hoe beinvloedden beiden elkaar aan het begin van de 20^ste eeuw? Wie interesse heeft in de impact van de Europese Unie op mensenrechten krijgt dan weer heel wat verschillende sprekers voorgeschoteld, waaronder KU Leuven-professor internationaal recht Jan Wouters. Deze MOOC is het resultaat van het Europese onderzoeksproject FRAME.

De MOOCs zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens de MOOC wordt de voortgang van de studenten in kaart gebracht met behulp van multiple choice-vragen, deelname aan discussiefora of peer assessment, waarbij de cursisten elkaar beoordelen op basis van criteria die door de docent werden opgesteld. Aan het einde van een geslaagde rit krijgt de online cursist een certificaat.

Naast deze Massive Open Online Courses biedt de KU Leuven dit academiejaar ook twee Small Private Online Courses aan. Deze SPOCs zijn bedoeld voor een specifiek publiek en kan je enkel volgen mits toelating. Zo organiseert de KU Leuven dit jaar een cursus chemie die voorbereidt op het toelatingsexamen (tand)arts via een SPOC. Ook mensen die bezig zijn met e-governance kunnen een SPOC volgen rond dit thema.

De MOOCs en SPOCs worden verzameld op het online cursusplatform edX. EdX is een initiatief van de Amerikaanse universiteiten Harvard en MIT. Met online courses door onder andere de universiteiten van Boston, Princeton, Georgetown, de Sorbonne en de TU Delft, verzamelt dit platform hoogstaande online cursussen van de meest gerenommeerde universiteiten van de wereld.

De KU Leuven-MOOCs vindt u terug op https://www.edx.org/school/kuleuvenx. Meer informatie over de SPOC chemie vindt u op http://med.kuleuven.be/nl/spocs. Meer informatie over de SPOC e-governance vindt u hier: https://soc.kuleuven.be/io/english/news/new-online-course-public-sector-innovation-e-governance.