Oskam: snel werk maken van beveiligingsaanbevelingen tbs-klinieken

29/10/2015Oskam: snel werk maken van beveiligingsaanbevelingen tbs-klinieken

Het wetsvoorstel dat langer toezicht op tbs-ers mogelijk maakt en ook de proefduur kan verlengen, moet heel snel worden behandeld. Dat zei CDA woordvoerder Justitie Peter Oskam, naar aanleiding van strafbare feiten gepleegd door een ex-tbs-er in Leeuwarden onlangs.

Het CDA vindt het ook zeer zorgelijk dat in vijf van de zeven tbs-klinieken de beveiliging ondermaats is. Daarnaast vindt de partij het vreemd dat het rapport waarin die ondermaatse veiligheid wordt geconstateerd, al op 28 juli 2015 gereed was, maar pas op 30 september naar de Kamer is gestuurd. Oskam, tijdens een algemeen overleg over dit onderwerp: "De Inspectie stelt vast dat bij vijf van de zeven klinieken de beveiliging niet op orde was. Het gaat dan om vervoer van goederen waar niet op werd gecontroleerd, de onvoldoende beveiligde hekwerken en ook gebrek aan steekproeven en controles bij de ingang. Ik wil graag van de staatssecretaris weten waarom dit rapport zo lang in de la is blijven liggen."

Ook wilde Oskam weten op welke wijzen alle beveiligingsaanbevelingen zijn opgepakt. Hij vroeg de staatssecretaris verder om een overzicht te geven per kliniek welke maatregelen inmiddels zijn en ook nog worden doorgevoerd.

Als het gaat om tbs staan voor het CDA twee uitgangspunten centraal: beveiliging en behandeling. Maar volgens de CDA-fractie moet de veiligheid van medewerkers en de samenleving wel met voldoende waarborgen omkleed zijn om ueberhaupt te beginnen aan de behandeling van tbs-ers.

Trefwoorden

* Tbs * tbs-kliniek * proefduur * Peter Oskam