Kinderen ontdekken de geheimen van de bodem

Leerlingen zijn op zoek naar wormen in de bodem

Er valt veel te ontdekken over de bodem. Hoe is de bodem opgebouwd, wat doet de bodem en hoe zorgen we samen voor een schone bodem? 750 leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in de regio deden de afgelopen weken mee aan het project Bodemschatten. Zij gingen op ontdekkingstocht naar de geheimen van de bodem. Gisteren werd Bodemschatten afgesloten door groep 7 van basisschool Het Spectrum uit Alphen aan den Rijn.

Iedere dag maken we gebruik van de bodem; we wonen, lopen en spelen op de bodem. Maar wat speelt zich af onder de oppervlakte? Meer dan je zou denken. De bodem is namelijk de basis voor voedsel, energie en drinkwater. Ook helpt het in het opslaan van CO2 en het tegengaan van klimaatverandering. De Omgevingsdienst West-Holland en de gemeenten uit de regio nodigden leerlingen van groep 7 en 8 uit om op ontdekkingstocht te gaan naar de geheimen van de bodem.

Leren en ervaren

De leerlingen kregen in de klas bezoek van een bodemexpert die ze meer vertelde over de bodem. Na deze les brachten de leerlingen een bezoek aan de biologische boerderij Buitenverwachting in Kaag en Braassem. Hier konden de kinderen de bodem zelf ervaren en voelen.

 Deelnemende scholen waren:

   Basisschool Het Spectrum     Alphen aan den Rijn
   De Rank                      Alphen aan den Rijn
   OBS Het nieuwe ambacht       Alphen aan den Rijn
   J.P.F. Steijaertschool       Alphen aan den Rijn (Hazerswoude
   Basisschool De Fontein       Hillegom
   OBS Esselyckerwoude          Kaag en Braassem (Woubrugge)
   SOPORA                       Kaag en Braassem (Woubrugge)
   Basisschool De Singel        Leiden
   Basisschool De Schakel       Leiderdorp
   Johannes de Doperschool      Nieuwkoop
   PCBS de Fontein              Nieuwkoop
   CBS Wakersduin               Noordwijk
   Montessorischool Noordwijk   Noordwijk
   Leo Kanner onderwijsgroep    Oegstgeest
   Prof. Dr Leokannerschool     Oegstgeest
   Basisschool De Vink          Voorschoten

Internationale Jaar van de Bodem

2015 is het internationale Jaar van de Bodem. De Omgevingsdienst West-Holland en de gemeenten in de regio Holland Rijnland ondersteunen het Jaar van de Bodem en willen bijdragen aan het besef van een gezonde bodem. Daarom ontwikkelden zij het project Bodemschatten en bieden basisscholen dit project gratis aan. De Omgevingsdienst cooerdineert dit project namens de gemeenten. Vanwege het succes van Bodemschatten is besloten dit project volgend schooljaar opnieuw aan te bieden aan basisscholen.